Kategoriarkiv: Göra nytt

Man ska ha husvagn…

five

Så känns det just nu. Det är så fullt upp. Inte nog med att det är jobb och julförberedelser. Som grädde på moset har vi intensivsimskola för pojkarna sex kvällar på raken, så snacka om att ha späckat schema. Men ikväll är sista simskoletillfället för den här veckan, sen blir det ”ledigt” i två dagar. Ni vet, så ledig som man är några få dagar före jul.

Jag försöker sy när det blir en lucka, men det är verkligen som ovan. Fem minuters mönsterritning, fem minuters klippning, fem minuters pressa på mellanlägg osv. Det går inte fort. Inser att jag nog inte hinner färdigt med något alls nu förrän efter jul. Jo, det skulle ju vara flaggspelet, som väntar på att bli färdigt.

Men när barnen sover och jag ska vila vid tvn, då virkar jag lyktor. Jag tar gamla glasburkar och improviserar fram ett virkat mönster över och ställer sedan ner ett värmeljus. Helt underbart fint och hur enkelt som helst.

whitelight redlight

 

Så här gör jag:

Jag virkar bara en rad med luftmaskor, mäter om den går runt burken och när den gör det virkar jag bara vidare som en cylinder. Jag provar av och till under arbetets gång, så att det passar. Sedan, när det är klart, drar jag en tråd genom maskorna längst ner och drar åt, så att det sitter stadigt runt botten. Jag gör gärna något liknande i överkanten, så att det inte flaxar, utan sitter ordentligt.

Ljuset blir så fint genom håligheterna!

Share

Julig kudde

Efter en extremt intensiv höst med spännande och tidskrävande projekt tog jag en paus i syendet, eller i allafall nästan.

Istället för att kasta mig över väntande saker (för det har jag, naturligtvis) tog jag, efter ett sista ”måste” tag i syrummet. Det behövde verkligen städas och jag hade insett lite saker som fick mig att stuva om en del i rummet. Ett besök till Ikea behövdes och nu äger även jag en turkosblå Råskog, ett måste i varje syrum. :)

Jag kämpar ständigt med att minska mitt förråd av tyger och mina extralådor blir faktiskt färre och färre. Men lådorna med stuvar är ständigt fulla och jag försöker nu få undan lite.

Det resulterade i en riktig julkudde. kuddeInstagrambilder blir sällan särskilt bra, men kanske kan man ändå se hur röd och julig den här kudden är. Jag har sytt ihop den av trianglar, som sätts ihop lite hur som helst – mitt favoritsätt att jobba med lappteknik. Sedan är själva tänket kring lappteknik ett sånt underbart roligt sätt att återanvända!

Och lite krympte innehållet i lådan, men inte så där dramatiskt märkbart. Ny syr jag också ett rött flaggspel, även det med tema Jul. Efter det väntar lappning av diverse barnkläder och kanske lite trosor, så att jag får undan lite även i stuvlådan för trikå.

Men man ska ha tid och ork också…

 

Share

DIY – bolero från t-shirt/topp (#zalandodiy) – DIY shrug from top

För en tid sedan fick jag ett spännande e-mail, där jag blev tillfrågad om jag ville vara med och göra ett DIY-projekt baserat på innehållet i en låda med diverse saker från Zalando. Jag tackade ja utan att tveka och en tid efter fick jag paketet. Det innehöll en topp från Vero Moda i en guldaktig färg och lite olika pysseldetaljer. Efter en stunds klurande kom jag på vad jag ville göra och här kommer mitt bidrag!

Bolero från t-shirt/topp

materialtoolsMaterial: en topp, en knapp, ett band och så en ögla och krok att stänga boleron med.

Övrigt material: sax, strykjärn, nål och tråd, knappnålar och symaskin. Det går naturligtvis att göra projektet även utan maskin.

Material: a top, a button, a band, a hook and eye to close the shrug with.
Also: scissors, iron, needle and thread, needles and sewing machine. You can do the shrug without a machine and do the sewing by hand.

the_topSå här ser toppen ut innan jag sätter saxen i den. Inget fel på den, men varken färg eller form passar mig så bra. Alltså var det lätt och roligt att hitta på något annat!

Above, I’m wearing the top. It doesn’t fit me well and the color is all wrong. Makes it easy to cut it apart and make something else!

needle_mf iron_mfBörja med att mäta ut mitt fram på toppen. Det går att göra på många olika sätt. Jag väljer att nåla ihop sidsömmarna och vika toppen dubbel och strycka mitt fram, så att det blir en tydlig stryklinje. Sedan är det lätt att klippa efter linjen.

Start off with measuring the front. I needle the sides together and press the front fold. Then I get a straight line, easy to cut by.

cutting_mfKlipp upp toppen mitt fram hela vägen. När du kommer till halsringningen klipper du bort kanten hela vägen runt om.

Cut all the way up and when you get to the neckline, cut it away too.

 

cut_neckline

roundingKlipp av hörnen som blivit längst upp, för att enklare kunna vika in kanterna. Nu ska vi nämligen vika in en kanal att trä bandet igenom.

Cut away the corners at the top, so it will be easier to fold a canal all the way ’round.

needelsallover needles_frontVik in 1,5-2 cm mot avigan där du har klippt, dvs mitt fram och runt halsringningen. Det måste bli en kanal hela vägen runt som bandet sedan ska löpa genom från nederkant till nästa nederkant.
Stryk gärna på vikningen, så att den blir extra slät och tydlig.

Fold 1,5-2 cm to the wrong side, all the way around where you’ve cut. You are now creating a canal, though which we’re gonna put the string.
When you’re done, iron on the fold, to make it perfectly flat. 

sewingSy. Tänk på att det är ett stretchigt material, som kan töja sig. Jag valde en dekorsöm som ser ut som kråksparkar, men många andra sömmar går bra. Ett förslag en en enkel sicksack eller raksöm. Tyger kommer inte att fransa sig.

Pressa/stryk gärna efter, så att eventella töjningar jämnar ut sig.

Time to sew. This is a stretchy material and think about this when you chose what stitches to use. I used a decor stitch, but a straight stitch or a small zigzag would work fine.

Press after, to flatten the fabric again.

sewnNu är det dags att trä igenom bandet. Fäst det på en säkerhetsnål och börja trä igenom kanalen.

Bring out the string, tie it to a safety needle and start pulling it through the canal, all the way.

safety_pin pulling string_throughNu skulle du kunna vara klar. Du har ett knytband och skulle kunna välja hur du vill knyta boleron. Men jag valde att göra på ett annat sätt:

Prova boleron, dra i knytbandet tills du tycker att modellen är bra. Fäst bandet med nålar och sy fast det på maskinen, så att det inte kan lossna.

Now you can chose to be done! You can tie the string and start using the shrug. However, I decided to keep going.

Test the shrug, pull the string until you like what you see and fasten it with needles in the canal openings. Sew on the machine, a straight stitch over the opening will be perfect.

sewing_stringKlipp av den delen av snöret som hänger utanför toppen.
Ta fram öglan och kroken och sy fast ovanpå sömmen du just sydde, öglan på ena sidan och kroken på andra, så att de kan kopplas ihop. Det är så du kommer att kunna stänga boleron.

Sy fast knappen ovanpå kroken, så att den är den enda som syns.

Cut off the remaining strings and fasten the hook and eye on the wrong side of the fabric, so you can’t really see it when the shrug is closed. Sew the button on top of the hook.

hook_eyebutton

Färdig!

All done!

the_endNu har du en liten dekorativ jacka (eller shrug, som den kallas på engelska). Just den här passar grymt bra till svart och kan vara en räddning till jul eller nyår.

Vill du fixa till den lite extra? Varför inte sy på pärlor? Kanske runt nederkanten eller mitt bak, mellan skulderbladen?

Lycka till!

Now you have a perfect little shrug to use together with a fancy black dress. Of course you can embellish it further, but sewing on beads or perhaps lace around the edges?

 

Share

Projekt M – och allt det andra!

Jaha, nu är provningen klar. Jag var faktiskt nervös innan, så nyfiken var jag på att se hur det skulle bli. Skulle jag behöva rita om allt och börja från början eller handlade det om smådetaljer?

Det visade sig vara det sistnämnda. Både min vän och jag blev förvånade över hur pass bra det första utkastet satt. Den behövdes tas in i sidorna och hade blivit för kort, men bortsett det var det helt klart väl godkänt. Min vän tyckte att jag direkt skulle kunna börja sy på den riktiga klänningen, men när jag väl ritat första riktiga modellen högg jag ändå in på ännu en toile. Och tur var väl det för hahahaha så galet det kan bli!

toileDet ser rätt okej ut på bilden, men bakstycket blev bra mycket bredare än framstycket och fick formen att bli helt fel. Sedan klippte jag ut halsringningen utan sömsmån (skulle ju ändå inte sy nån krage i det här skedet). Sen blev det ändå en krage och den funkade inte riktigt då.

Så nu syr jag ännu en toile, nummer tre i ordningen. Men nu är jag nogrann. Sömsmån överallt, inget slarv och ytterst noga med allt. So far so good… Sen har projektet blivit lite framskjutet, så jag kan ta det lugnt och kosta på mig att vara extra försiktig.

Men… Som alltid när jag egentligen bara borde ha EN sak för ögonen, då går huvudet i spinn. Jag har som vanligt huvudet fullt av projekt jag ska plocka upp när Projekt M är klart.

Och det räcker ju, eller hur? Nej, tydligen inte. Idag såg jag ett mail som jag fått från en kille i Tyskland, som ville att jag skulle bidra med något sorts DYI i klädväg till en onlinetidskrift. WOW! Men det visade sig vara för sent, för det skulle varit inne idag. Men jag mailade med honom fram och tillbaka och nu får jag vara med i ett annat projekt. Det är helt galet. På något sätt har han hittat min blogg och jag är inte ens speciellt läst!

Share

Vardag

Upp och hoppa, tidigt. Killarna ska upp och iväg till skolan. Själv jobbar jag kväll, men får ändå gå upp tidigt, eftersom mannen behöver hämta och därför åker extra tidigt till jobbet.
Ungarna stönar och motarbetar, men så är man i bilen och far iväg. Lämningarna går fort och plötsligt står jag där med flera timmar för mig själv.
Jag har tagit på mig löparkläderna och ger mig själv en långtur på en dryg timme i höstens höga luft. Det är lugnt och stilla i spåren, jag lyssnar till Stil i P1 och får kondition, starka ben och allmänbildning på samma gång.

Ibland tänker jag att jag borde sy istället och så kommer det säkert att bli, då och då. Kanske när regnet forsar ner eller det är snöglopp. Men nu är det springandet som får stå i fokus.

Stil i P1 inspirerar och roar, när jag flåsar fram. Jag jobbar på en egen ”kollektion” till hösten och kan plötsligt få en ny idé när jag springer, även om jag inte egentligen tänker så mycket på sömnaden. Jag syr kläder som både kompletterar och bygger upp min höst- och vintergarderob och oavsett vad jag pysslar med finns de kreativa tankarna där någonstans, inte långt borta.

Efter löpturen väntar en kort och snabb dusch och så ska dagens outfit på. Vad är det på schemat idag? Mest möten, men ett pass på Ungdomsavdelningen. Då kan jag köra en lite mer avslappnad stil. Vida baggy jeans och en topp med tryck på och jag är redo att dra till jobbet.

Det är intensivt och fullt upp till klockan nio. Då är det dags att rusa ut och hoppa på en buss. Jag är bra trött när jag kommer hem, tar en macka och försöker varva ner. Inte alltid så lätt när man jobbat kväll, men samtidigt har jag inte ork att ”göra” något. Kanske kollar jag lite på tv eller läser lite, men ganska snabbt kryper jag ner i sängen.

Imorgon är en ny dag. Då ska jag hämta sönerna istället för att lämna och måste därför upp lite extra tidigt. Men sen, när vi väl är hemma och jag har fixat i tvättstugan, plockat upp det värsta i huset och fixat med middag, då har jag äntligen lite sytid! lappade_jeans(Ibland innebär den där sytiden att man måste göra ”måsten”, som exempelvis att lappa fem jeansbyxben.)

Share

Sommarblommor

Den här klänningen var inte planerad i min SWAP, men jag misstänker att den ändå får bli den ena av de två jag hade tänkt att göra. Jag bara älskar den!
flower_dressModellen är samma som här och här, fast längre den här gången. Tyget är ett Traderafynd, ett ljuvligt gammalt lakan som är så där underbart mjukt och följsamt. Jag har haft det liggande rätt länge, men nu var det alltså dags. Jag misstänker att det här blir min midsommarklänning.

Om någon gillar den där Twiggy-looken, så är den här klänningen hur bra som helst. Med liten ärm eller utan, längre eller kortare, den funkar i alla lägen tycker jag.

 

Share

SWAP – kanske?

Jag försöker ju SWAPa den här sommaren, dvs sy med en plan. Det har jag faktiskt gjort även andra somrar, men inte så att jag har ritat ner planen från början, som jag har gjort nu.

I planen ingår en rödvitrandig kjol. Den är klar och kommer inom kort att bloggas, men så fick jag också ett ryck att göra en kjol till som matchar planens tänk och mest då de vita topparna och den röda boleron som jag (fortfarande) stickar på.

green_skirt Modellen är ”Olga” från Jenny Hellström Ruas bok igen. Det syns inte så bra på bilderna, men den har många olika detaljer. Fickorna har kantats med vitt sicksackband och sedan en grön retroknapp. Tyget är ett Traderafynd (lakan?) och är otroligt skönt och ganska stabilt. Det är verkligen en sommarkjol, men tyvärr en sån som måste strykas. Jag tycker egentligen att den ultimata sommarkjolen inte behöver strykas.

Den ena toppen (den utan knappar mitt fram) är faktiskt första ”riktiga” SWAP-plagget som bloggas. Den är sydd efter mina mått och har fått en liten halvpuff på ärmen, som samlas ihop av ett litet motveck. Halsringningen kantade jag åt fel håll, dvs istället för att vika in tyget och sy fast det vek jag fram tyget på framsidan och sydde fast. Så klippte jag rent och har den lite råa kanten synlig från framsidan. Inget dramatiskt, men jag tycker att det är lite kul.

Share

Skjortkjol

Fast oj, så mycket roligare det låter på engelska: A shirt-skirt!

Men det är precis vad det är. I våras köpte jag ett gäng skjortor på Myrorna och den här var bara så underbar i färgen. Naturligtvis skulle den få bli en sommarkjol!

shirtskirt

Den här sortens kjol är enklast i världen att sy:

Jag sprättade av fickan och klippte sedan av skjortan under ärmarna. Jag sprättade bort knapparna och sydde igen framtill, nästan hela vägen ner. Sedan sydde jag på en turkos mudd och därefter nya knappar i lite roligare färg.

Det enda är: Skjortan var ”fitted”, dvs lite intagen i modellen. Det gör att kjolen också är lite smalare på mitten. Jag hade kunnat ta av den i det smalaste partiet, men då hade den blivit så extremkort, så jag tog hellre den lite knasiga formen. Tanken är ändå att det här blir en ”åkatillstranden-kjol” eller ”rensaogräs-kjol”. Alltså inte en ”åkatillstanochflanera-kjol” och då gör det inget att formen kanske inte är perfekt.

 

Share

Försöker maxa

Oj, vad det inte händer mycket här. Det är så himla trist, för jag vill verkligen vara aktiv!

Livet fortsätter att rusa på. Jag jobbar mycket och inte bara på veckodagarna. När jag är inne och jobbar helg blir det konstigt när man är ledig, för på något sätt försöker jag maxa och få ut allt då. Sy, springa, pussa man och barn, blogga osv, tills jag är helt slut och nästan längtar till jobbet igen. Men jag ÄR igång och syr, fast det går så otroligt mycket långsammare nu.

dress

Här har jag exempelvis en extremt suddig bild av mitt senaste projekt. Jag insåg att jag till min SWAP behövde en klänning av mer ”rejält” slag, ni vet, som man kan ha även om det är lite kallt ute. Så den här testar jag nu i ett slags jeanstyg som är lite glittrigt, faktiskt. Jag har fått rita om den en del och är inte hundra säker på hur den kommer att sitta, men det blir spännande att se.

bag Här har vi ett färdigt projekt, som jag fick knåpat ihop en dag när jag vabbade. Vi är lätt beroende av våra telefoner på jobbet och det är inte alltid man har fickor i kläderna. Dessutom kör jag med två telefoner och insåg att en liten väska var lösningen. Den är sydd i ett tyg från Tradera som har legat länge och jag tycker själv att den är grymt fin.

På lördag ska jag springa GöteborgsVarvet och då tänkte jag också ha en löparklänning, sydd särskilt för detta. Den har jag inte hunnit klippa till ännu, så vi får se hur det blir.

Share