ExDesign

Hur man gör enkla tygtryck

Jag har haft funderingar på att skaffa screentryckutrustning, men så fick jag nys om ett enkelt sätt att göra tygtryck på och tankarna på att köpa en ganska dyr utrustning flög all världens väg. Man kan nämligen relativt enkelt trycka på tyg med hjälp av omslagspapper till kopieringspapper! Ni vet, det där pappret som är runt hela högen, när man köper papper till kopiatorn eller skrivaren. På jobbet gör vi av med mängder av omslagspapper, så ibland går jag som en skräpsamlare och letar upp omslagspapper för att kunna trycka mer hemma. copypaperDet är nämligen så att utsidan (den med trycket på) är vaxad och om man lägger den vaxade sidan ner mot sitt tyg kan man stryka fast det mot tyget. Men först måste man ha ett motiv. Nu i veckan fick Waldemar för sig att han ville sy en t-shirt med tryck på, så han drog igång och ritade ett hjärta, som gått i två delar. Vi ritade av hjärtat på den helt vita sidan av omslagspappret och klippte ut själva hjärtat. Sedan bestämde vi var på framstycket som hjärtat skulle sitta och strök på det, långsamt och noga.

ironpaperDet är viktigt att man är noga när man stryker och att man aktar sig för att få spetsen på strykjärnet in under pappret. Har man mycket små detaljer utskurna får man verkligen vara noga, för det är oerhört lätt att en liten bit papper inte sitter ordentligt.

När pappret väl sitter på ordentligt är det bara att plocka fram färg och stöppelsvamp eller som vi har, en skumgummirulle från Panduro, som man bara rullar över sitt motiv. Eftersom vårt tyg var svart är det viktigt att man har färg för mörka tyger, annars syns det inte. Alla våra tygfärger kommer för övrigt från Panduro hobby.

heartpaintDet kan hända att man får måla på flera lager, så när man har målat klart för tillfället är det bra att hänga upp tyget med pappret på någonstans där det får torka i fred. Behöver man sedan måla mer är det bara att göra det när tyget och färgen är torr, annars kan man plocka av pappret. Är man försiktig och tar av det utan att det går sönder kan det gå att återanvända.

När man är helt nöjd med sitt tryck måste man göra färgen permanent. Det gör man genom att stryka på avigsidan i fem minuter.

cutoutI det här fallet började vi med ett hjärta, men skulle också ha text på tröjan. Då kan man göra lite som man vill, men vi använde en bokstavsschablon, som vi ritade över på omslagspapprets avigsida och sedan ägnade jag en halv kväll åt att skära ut bokstäverna med hjälp av en skalpell (som jag för övrigt hittade jättebilligt på TGR). Sedan var det dags att börja om med att stryka på, stöppla med färg och permanentstryka trycket.

Väl klara med själva trycket sydde vi ihop t-shirten med gemensamma krafter. Jag vet inte vem som är mest nöjd, sonen eller jag?

Gustav, som länge bara muttrade när vi sydde och “Aldrig i livet” skulle sy en egen t-shirt, kom en kväll med trumpen min och ville sy en han också. Så nu pågår t-shirtprojekt nummer 2 för fullt. Det trycket kommer att kräva ganska mycket…

tshirtlove

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.