Bara något litet

Vi har en mörk och dyster sommar, om ingen redan har märkt det. Det påverkar mig något enormt. Inte så att jag måste ha sol och bad vareviga dag, det klarar jag inte, men när vädret är så här pass dåligt blir jag deppig, trött och håglös.

Förra veckan var helt galet mörk och trist. Jag vaknade varenda morgon och ifrågasatte det mesta. Såg mig omkring och såg jobb och åter jobb. Antingen det där vanliga, ni vet, städning, fulla tvättkorgar, lego på golvet, plocka ur diskmaskinen, men också allt annat. Taket i gillestugan som behöver målas, trädgården som ska planeras, halvfärdiga projekt överallt.

För att alls klara av att ta mig igenom dagarna insåg jag att det var läge att avsluta projekt. Och det gjorde jag, med bravur, faktiskt. Och då ljusnade livet lite.

Förra året jobbade mina söner och jag på att fixa till deras rum och få det lite finare. Bland annat satte vi in en liten soffa i pojkrummet, men den hade blommiga dynor. I ett års tid har jag haft ett tyg över soffan, som har skrynklat ihop sig till en enda stor hög. Nu tog jag itu med projektet och tjohoooo – så här fint blev det:

soffaBåda pojkarna och deras deppiga ömma moder är galet nöjda. Dessutom har jag målat en småprylshylla och håller på med ett sängbord som ska lyfta rummet lite extra. Sen ska det fixas lite draperier runt sängen, men där är vi inte riktigt ännu.

I helgen hade vi kusinbarn på besök och min systerdotter A ville ha hjälp med att sy ett mobilfodral. Vips, så var hennes moster syfröken och vi klippte och sydde, mest lilla A. Hon blev också jättenöjd, vilket har dokumenterats här.

mobil2mobil1

Jag längtar efter att grotta ner mig i andra syprojekt, men först måste sängbordet bli klart. Här ska avslutas, det är hela poängen. Sen ska hela syrummet städas, riktigt ordentligt. Sen…!!!

 

Share

Just nu

Jag har städat syrummet! Visserligen har jag en del mer att ta itu med, men de värsta högarna försvann i alla fall och jag kunde andas igen.

När syret nådde hjärnan satte huvudet igång, på högvarv naturligtvis. Just nu är det en jeanskjol som ser dagens ljus och lite extra spännande i det projektet är att jag försöker för-slita den.distress Jag kan visserligen tycka att det ibland är väldigt fint med oslitet jeanstyg, men ibland blir det så blått att man nästan drunknar i det. Så här testar jag lite att påverka tyget så att kjolen kommer att se lite lagom använd ut redan från början.

Hur man gör? Fram med sandpapper bara och kör på! Jättespännande! När kjolen är klar ska jag berätta lite mer.

Sen då? När kjolen är klar? Då har jag säkert tio saker i huvudet som snurrar och vill låta sig födas fram. Så jag försöker verkligen att ta djupa andetag och ta en sak i taget. Om två veckor åker vi på semester till Norrland och då har jag några saker jag skulle vilja ha klara. Men det gäller att ta det lugnt.

 

Share

Lever fortfarande

Jorå, jag lever allt. Men jösses, så livet pockar på! Det känns som att allt rusar på i tusen knyck och jag försöker hinna med att andas.

Min kropp har varit det stora temat för våren. Vill man läsa om det kan man titta på min löparblogg ”milenunder50.se”. Mycket av den tid jag tidigare tillbringade i syrummet ägnar jag nu åt att ligga på golvet och styrketräna eller träna yoga. Sen ska det springas eller cyklas och så allt det övriga som man ju måste ta sig tid till.

Nu är det försommar och de senaste dagarna har bjudit på fint väder. Då ser man det tydligt hemma hos oss. Kylskåpet ekar tomt, tvättstugan svämmar över, golvet knastrar av jord och sand som letar sig in efter timmar i trädgården. Då känner jag inte att jag kan prioritera sömnad, när allt annat bara förfaller. Och nu strular bilen också!

dress

Men jag är nästan klar med en klänning som jag tänkt sy i evigheters evighet. Bara lite infodringspill, så är den klar. Jag hade faktiskt på mig den på skolavslutning igår och fick beröm från flera olika håll!

 

Share

Toppen, helt enkelt!

stella_top

Åh, vad skönt och roligt det var att snickra ihop något snabbt och lätt till mig själv! Det kändes som att det var väldigt länge sedan.

Jag behöver alltid fler överdelar, känns det som. Oftast får dessa lång ärm, eftersom jag är frusten av mig, men ibland blir det kul med kort ärm ändå. Nu sägs det ju att det ändå drar mot sommaren, även om det känns lite tveksamt precis just nu. Men då får man ta på en kofta!

Här har jag testat Jenny Hellströms modell ”Stella”, som är ganska tajt, urringad och har en puffärm. Jag längde modellen lite mellan byst och midja och det blev faktiskt helt perfekt. Det blir absolut fler toppar av den här modellen. Men jag ska nog också leka lite med ärmen, för jag är inte galet förtjust i puffärm, även det det kan vara rart.

Tyget kommer från Stoff och stil och var riktigt trevligt att sy i. Modellen var heller inte svår, men puffärmen kräver naturligtvis lite mer jobb än vad en vanlig ärm hade gjort.

Rekommenderas!

Share

Jobbat undan

new_bag

Ibland behöver man jobba undan för att få lust och inspiration igen. Den här helgen har varit bra just för sånt. Jag har fått klar min väska och en kjol, plus att jag har haft tid att pilla vidare med att få till den ultimata behån. Jag lyckades inte den här gången heller, men varje gång försöker jag inbilla mig att jag närmar mig.

Men som sagt, återigen, väskan är klar. Och jag tror att den här är riktigt bra! Insidan har fått flera olika fack, för mobil, plånbok, lypsyl etc. Dessutom en rem med en pytteliten karbinhake för att fästa nycklar i, så att man slipper leta sig halvt fördärvad.

Utsidan, den grå delen, är i vaxat tyg och gör väskan lite extra stadig. Jag trodde att det var vaxet som gjorde att mellanlägget var hopplöst omöjligt att få på plats, men när jag sedan försökte pressa det på fodret, med nya strykjärnet, var det lika hopplöst.

Handtagen har rep inuti sig och var helt nytt för mig. Det blev rätt okej, men övning lär ge färdighet och jag förväntar mig ändå bättre handtag med lite erfarenhet.

Jag fick också jaga på rätt bra innan jag hittade nitar som skulle passa, men hittade sedan en väskaffär i stan (Göteborg) som sålde metalldetaljer för väskor. Perfekt!

Share

In a väsk-sewing-mode

Jag älskar att sy väskor! Det har blivit rätt många, men inte så många som har fått vara med på bloggen. Nyligen tänkte jag att jag kanske kunde lära mig lite om att sy väskor, så jag tog ännu en sån där Craftsy-kurs, den här gången just i hur man syr handväskor (Design your own handbag).

 

bag
Det visade sig att jag inte alls var så fullärd som jag trodde (hahahaha), utan jag fick en hel hoper nya tips och trix. Naturligtvis ritade jag mig en ny väska med en gång och högg in på sömnaden av densamma. Yttertyget är vaxat och vax, mellanlägg och strykjärn höll på att knäcka mig. Det knäckte faktiskt strykjärnet, som trots att jag rengjorde det flera gången inte lyckades återhämta sig. Å andra sidan var det 20 år gammalt. Så jag fick ut och shoppa nytt!!

Nåväl, nu sitter mellanlägget på plats, om än inte till hundra procent. Bättre lycka nästa gång.

bag2

Ytterväskan är mer eller mindre klar, lite småsaker ska fixas bara. Fodret däremot har jag inte börjat på ännu. Så här års är det mycket annat som pockar på uppmärksamhet och jag har dessutom ännu en gång fått inse att jag har en inbyggd stress som jag måste hålla ett öga på. Är tydligen lite i riskzonen för utbrändhet, eller i alla fall en sån som lätt drabbas. Jag förstår inte hur det kan komma sig… *harkel*

Snart hoppas jag i alla fall att jag ska få en lucka och en lugn själ, så att jag kan sätta mig och sy igen.

Share

I’m a Barbie girl…

barbie1

Min systerdotter har fått sina Barbiekläder nu. Som ni ser fick jag till slut ihop en hel hög med små matchande set, där man kunde blanda lite. Jag skapade en ”kollektion” med mer ”city-fokus”, dvs för jobbet, fika på stan, gå och shoppa mm. Den andra kollektionen var mer sommar, stand och glass.

Min systerdotter fick väldigt bråttom att öppna resten av paketen efter att hon öppnat det här, för att sedan kunna rusa upp, hämta sina Barbiedockor och sedan sätta igång och prova de olika kläderna. Allt skulle på, och till slut bestämde hon sig för att de svarta långbyxorna med den vita toppen, det var det snyggaste.

Jag hade hur kul som helst när jag sydde och stickade och var verkligen tillbaka där det började. Mina första symaskinseskapader var ju för att sy kläder till mina egna Barbiedockor!

Nu tänker jag lite på min egen docka, som ligger naken på strykbrädan. Jag får nog ta och sy lite ”egna” kläder till henne också.

barbie3

 

Här är har vi lite av city-garderoben. Den prickiga kjolen kickade igång hela projektet och kommer från boken Sy kläder till Barbie, som vi hade på biblioteket. Toppen har jag knåpat ihop själv och toppen kommer från den helt beroendeframkallande sidan  stickatillbarbie.se. Hatten har jag virkat ihop på känn.

barbie2

Nu har jag blandat lite city med lite sommar. Den blommiga kjolen hittade jag mönster till på nätet, men tyvärr minns jag inte var. Å andra sidan kan man lätt sy ihop något liknande själv. Den röda kappan kommer från boken ovan, precis som den blommiga toppen och capribyxorna. Den röda röda toppen i muddväv har jag knåpat ihop själv.

barbie4

Har har vi de sista kläderna som jag hann ta ”modellkort” på. Den stickade kommer från Stickatillbarbie.se och den grönrandiga klänningen från syboken ovan. Skärpet hittade jag på själv och förvandlade mysklänningen till något mer sofistikerat. Båda stilarna skulle dock vinna på högklackade stövlar – eller kanske grova kängor? :)

Sen blev det rätt mycket fler plagg, men jag fick aldrig till att fotografera dem.

Men det här var ett vansinnigt kul projekt!

 

Share

Små små kläder

Veckorna före påsk var intensiva. Jag sydde en festklänning till en god vän utan att egentligen ha vare sig tid eller kropp (fick ryggskott strax innan). Projektet tog mycket ork och energi i anspråk och sen dog jag, mer eller mindre. Orkade inte plocka upp kaoset i rummet, än mindre påbörja något nytt projekt.

Fast ett liiiiiitet projekt kunde man väl ändå dra igång? Min systerdotter fyller sju år nu i april och har sagt så här: ”Mamma, kan inte du be moster Åsa att sy lite nya Barbiekläder?”.
När jag växte upp kunde man köpa kläder till sin Barbie. Nu måste man köpa en ny docka för att få några kläder och de som dockorna har på sig är antingen prinsessiga klänningar eller av mer porr-aktig karaktär. Att hitta vardagsplagg är så gott som omöjligt. Så jag tog på mig det. Helt lagom stort projekt för en lätt utbränd sy-själ!stassHär syns några av plaggen som jag gjort. Jag försöker tänka SWAP även här, dvs Sewing With A Plan. Kläderna ska kunna matcha och alla fyra dockorna ska kunna ha något nytt på sig.

Plus att jag, snart 45 år gammal fick köpa mig en Barbie! Jag måste ju ha något att prova på! Men min sexåring var upprörd. Han fick ju inte köpa några leksaker och så går hans gamla mamma och köper sig en Barbie!

Men jag har haft roligt. Och det var med Barbiekläder jag började min sybana!

 

Share

Ibland blir det inte så bra

Jag gillar ju att sy jeans och jag kunde inte motstå att köpa det HÄR mönstret. Jag ritade mönstret och satte igång. Hade ett perfekt lagom stretchigt svart jeanstyg och jag gillar verkligen modellen. Men… De blev alldeles för stora.

jamie1Jag får ett galet häng i rumpan, för vida ben under grenen och så sackar de sig vid knäna. Får definitivt rita en modell mindre, eller kanske till och med två! Fast de är lagom under knäna, så den delen av mönstret får jag behålla. Sen fick jag för mig att det var kul att göra dem lite korta. Jag vet inte längre. På sätt och vis kan det vara bra, om de verkligen blir tajta och följsamma och då kan det bli fint med sommarskor modell lättare. Men som de ser ut på bilden – hu!

Annars kan jag säga att det var en enkel modell att sy, särskilt nu när jag har sytt mig flera par jeans i olika modeller. Så jag rekommenderar mönstret, men det blir ju lite svårt att mäta för storleken när man ska ha stretchtyg.

jamie_pocket

Det är kul att jobba med lite hemliga detaljer när man gör jeans. Här gör jag till exempel insidan på framfickan i ett rött tyg med glitter på, som bara jag kan se, men som piggar upp. Då känner byxan genomtänkt, även om det är en osynlig detalj. Kanten längst upp på fickan är också lite rolig, för där har jag använt jeanstygets avigsida. Jag kan inte ta åt mig äran, det var ett förslag i mönstret, men jag gillade det. jamie_pocket2Här ser ni andra detaljer. Bakfickan är snygg, tycker jag. Den är i två delar, som man syr ihop. Då behöver man inte hitta på några roliga bakfickessömmar, utan kan nöja sig med som den är, tycker jag.

På framsidan ser ni hur fickan ser ut, även om den inte är påsydd. Frambyxan är alltså i två delar, varav fickan sitter på ena delen och gylfen på den andra. Vill man kan man sy med färgad tråd på den där mittsömmen, men jag fegade ur på de här byxorna. På nästa syr jag nog med avvikande färg, tror jag.

 

 

Share

UR Sy sy sy

Ni har väl inte missat UtbildningsRadions webb-tv-program Sy sy sy!? Designern Jenny Hellström hjälper åtta ungdomar i olika ålder att sy sina egna favoritplagg. De utgår från ett antal grundmönster och får sedan bestämma design, funktion och passform. Man lär sig också olika klädesplaggs historia och får lite sytips.

sysysy

För en van sömmerska kanske man inte lär sig så mycket, men oj, så roligt jag haft när jag följt ungdomarna i deras vedermödor och vad enormt duktiga de är!

Till varje program finns också basmönstret att tillgå. Vi som sytt efter Jennys mönster tidigare känner igen modellerna lite och sättet att sy dem, men även om jag drunknar i mönster printar jag nu ut för fullt. Jag har definitivt egna planer!

Mina pojkar har också sett lite på serien och låtit sig inspireras. Jag har just sytt dem varsin tröja, där de har fått välja tyger och färger själva. I sommar planerar storkillen och jag dessutom att vi tillsammans ska sy ett par bermudasshorts till honom, där han ska få välja tyg och modell och sen också vara med och sy byxorna. Det ser vi fram emot!

 

Share