Man ska ha husvagn…

five

Så känns det just nu. Det är så fullt upp. Inte nog med att det är jobb och julförberedelser. Som grädde på moset har vi intensivsimskola för pojkarna sex kvällar på raken, så snacka om att ha späckat schema. Men ikväll är sista simskoletillfället för den här veckan, sen blir det ”ledigt” i två dagar. Ni vet, så ledig som man är några få dagar före jul.

Jag försöker sy när det blir en lucka, men det är verkligen som ovan. Fem minuters mönsterritning, fem minuters klippning, fem minuters pressa på mellanlägg osv. Det går inte fort. Inser att jag nog inte hinner färdigt med något alls nu förrän efter jul. Jo, det skulle ju vara flaggspelet, som väntar på att bli färdigt.

Men när barnen sover och jag ska vila vid tvn, då virkar jag lyktor. Jag tar gamla glasburkar och improviserar fram ett virkat mönster över och ställer sedan ner ett värmeljus. Helt underbart fint och hur enkelt som helst.

whitelight redlight

 

Så här gör jag:

Jag virkar bara en rad med luftmaskor, mäter om den går runt burken och när den gör det virkar jag bara vidare som en cylinder. Jag provar av och till under arbetets gång, så att det passar. Sedan, när det är klart, drar jag en tråd genom maskorna längst ner och drar åt, så att det sitter stadigt runt botten. Jag gör gärna något liknande i överkanten, så att det inte flaxar, utan sitter ordentligt.

Ljuset blir så fint genom håligheterna!

Share

Julig kudde

Efter en extremt intensiv höst med spännande och tidskrävande projekt tog jag en paus i syendet, eller i allafall nästan.

Istället för att kasta mig över väntande saker (för det har jag, naturligtvis) tog jag, efter ett sista ”måste” tag i syrummet. Det behövde verkligen städas och jag hade insett lite saker som fick mig att stuva om en del i rummet. Ett besök till Ikea behövdes och nu äger även jag en turkosblå Råskog, ett måste i varje syrum. :)

Jag kämpar ständigt med att minska mitt förråd av tyger och mina extralådor blir faktiskt färre och färre. Men lådorna med stuvar är ständigt fulla och jag försöker nu få undan lite.

Det resulterade i en riktig julkudde. kuddeInstagrambilder blir sällan särskilt bra, men kanske kan man ändå se hur röd och julig den här kudden är. Jag har sytt ihop den av trianglar, som sätts ihop lite hur som helst – mitt favoritsätt att jobba med lappteknik. Sedan är själva tänket kring lappteknik ett sånt underbart roligt sätt att återanvända!

Och lite krympte innehållet i lådan, men inte så där dramatiskt märkbart. Ny syr jag också ett rött flaggspel, även det med tema Jul. Efter det väntar lappning av diverse barnkläder och kanske lite trosor, så att jag får undan lite även i stuvlådan för trikå.

Men man ska ha tid och ork också…

 

Share

En riktig minikjol

kjol_fram kitty_bak

Jag gav mig under hösten på en mini-kjol, från Jenny Hellströms bok ”Sy! Urban collection” och det visade sig vara ett riktigt lyckokast. Den har jag haft nästan varenda vecka, ihop med rött eller svart upptill, svarta strumpor och så mina stövlar till det. Helt perfekt höst-stass!

Den var inte svår att sy heller, även om det är en del pilliga detaljer. I boken är bakfickan delad med ett blixtlås mellan över- och underdelen. Det skippade jag, för jag vill kunna använda fickorna och inte bara ha dem som dekoration. Men jag busade till fickorna lite istället, med det rödblommiga tyget som överkant. Som ni ser har det tyget fått gå som en röd tråd (haha) genom hela projektet.

Jag är allra mest nöjd med min gylf. För ett par år sedan nu gick jag på detaljsömnadskurs och lärde mig två olika gylfar. Tror ni att jag sytt en enda gylf sedan dess? Nope. Och det har blivit mer och mer otäckt att ge sig på projektet. Men nu tackar jag Craftsy och Sandra Betzinas kurs ”Pant construction techniques” för att jag har vågat ge mig på det en gång för alla. Och den blev så bra! Fler gylfar lär det bli!

En sak bara. Kjolen är jättekort. OCH DÅ HAR JAG ÄNDÅ LÄNGT DEN MED ÅTTA CM! Så om ni vill sy kjolen, dra er inte för att lägga på lite cm. Man vill gärna kunna böja sig fram utan att visa baken för kreti och pleti.

Share

DIY – bolero från t-shirt/topp (#zalandodiy) – DIY shrug from top

För en tid sedan fick jag ett spännande e-mail, där jag blev tillfrågad om jag ville vara med och göra ett DIY-projekt baserat på innehållet i en låda med diverse saker från Zalando. Jag tackade ja utan att tveka och en tid efter fick jag paketet. Det innehöll en topp från Vero Moda i en guldaktig färg och lite olika pysseldetaljer. Efter en stunds klurande kom jag på vad jag ville göra och här kommer mitt bidrag!

Bolero från t-shirt/topp

materialtoolsMaterial: en topp, en knapp, ett band och så en ögla och krok att stänga boleron med.

Övrigt material: sax, strykjärn, nål och tråd, knappnålar och symaskin. Det går naturligtvis att göra projektet även utan maskin.

Material: a top, a button, a band, a hook and eye to close the shrug with.
Also: scissors, iron, needle and thread, needles and sewing machine. You can do the shrug without a machine and do the sewing by hand.

the_topSå här ser toppen ut innan jag sätter saxen i den. Inget fel på den, men varken färg eller form passar mig så bra. Alltså var det lätt och roligt att hitta på något annat!

Above, I’m wearing the top. It doesn’t fit me well and the color is all wrong. Makes it easy to cut it apart and make something else!

needle_mf iron_mfBörja med att mäta ut mitt fram på toppen. Det går att göra på många olika sätt. Jag väljer att nåla ihop sidsömmarna och vika toppen dubbel och strycka mitt fram, så att det blir en tydlig stryklinje. Sedan är det lätt att klippa efter linjen.

Start off with measuring the front. I needle the sides together and press the front fold. Then I get a straight line, easy to cut by.

cutting_mfKlipp upp toppen mitt fram hela vägen. När du kommer till halsringningen klipper du bort kanten hela vägen runt om.

Cut all the way up and when you get to the neckline, cut it away too.

 

cut_neckline

roundingKlipp av hörnen som blivit längst upp, för att enklare kunna vika in kanterna. Nu ska vi nämligen vika in en kanal att trä bandet igenom.

Cut away the corners at the top, so it will be easier to fold a canal all the way ’round.

needelsallover needles_frontVik in 1,5-2 cm mot avigan där du har klippt, dvs mitt fram och runt halsringningen. Det måste bli en kanal hela vägen runt som bandet sedan ska löpa genom från nederkant till nästa nederkant.
Stryk gärna på vikningen, så att den blir extra slät och tydlig.

Fold 1,5-2 cm to the wrong side, all the way around where you’ve cut. You are now creating a canal, though which we’re gonna put the string.
When you’re done, iron on the fold, to make it perfectly flat. 

sewingSy. Tänk på att det är ett stretchigt material, som kan töja sig. Jag valde en dekorsöm som ser ut som kråksparkar, men många andra sömmar går bra. Ett förslag en en enkel sicksack eller raksöm. Tyger kommer inte att fransa sig.

Pressa/stryk gärna efter, så att eventella töjningar jämnar ut sig.

Time to sew. This is a stretchy material and think about this when you chose what stitches to use. I used a decor stitch, but a straight stitch or a small zigzag would work fine.

Press after, to flatten the fabric again.

sewnNu är det dags att trä igenom bandet. Fäst det på en säkerhetsnål och börja trä igenom kanalen.

Bring out the string, tie it to a safety needle and start pulling it through the canal, all the way.

safety_pin pulling string_throughNu skulle du kunna vara klar. Du har ett knytband och skulle kunna välja hur du vill knyta boleron. Men jag valde att göra på ett annat sätt:

Prova boleron, dra i knytbandet tills du tycker att modellen är bra. Fäst bandet med nålar och sy fast det på maskinen, så att det inte kan lossna.

Now you can chose to be done! You can tie the string and start using the shrug. However, I decided to keep going.

Test the shrug, pull the string until you like what you see and fasten it with needles in the canal openings. Sew on the machine, a straight stitch over the opening will be perfect.

sewing_stringKlipp av den delen av snöret som hänger utanför toppen.
Ta fram öglan och kroken och sy fast ovanpå sömmen du just sydde, öglan på ena sidan och kroken på andra, så att de kan kopplas ihop. Det är så du kommer att kunna stänga boleron.

Sy fast knappen ovanpå kroken, så att den är den enda som syns.

Cut off the remaining strings and fasten the hook and eye on the wrong side of the fabric, so you can’t really see it when the shrug is closed. Sew the button on top of the hook.

hook_eyebutton

Färdig!

All done!

the_endNu har du en liten dekorativ jacka (eller shrug, som den kallas på engelska). Just den här passar grymt bra till svart och kan vara en räddning till jul eller nyår.

Vill du fixa till den lite extra? Varför inte sy på pärlor? Kanske runt nederkanten eller mitt bak, mellan skulderbladen?

Lycka till!

Now you have a perfect little shrug to use together with a fancy black dress. Of course you can embellish it further, but sewing on beads or perhaps lace around the edges?

 

Share

Inspiration

PicMonkey Collage

Jag skulle kunna sy dygnet om just nu. Så ibland är det tur att man har ett liv i övrigt också, för min kropp skulle inte må bra av att sitta vid symaskinerna timme efter timme.

Projekt M-klänningen nummer två är nästan klar. Imorgon måste den bli färdig och sen kan jag andas ut igen. Men då väntar andra projekt. Julgardiner till köket (mina första någonsin faktiskt!), nya soffkuddar till vardagsrummet och så diverse annat. Min svärfar kommer på besök över helgen och huset bör ju vara något så när presentabelt när han är här.

Jag älskar min Projekt M-klänning, särskilt nu när jag syr den i denim. Jag bara älskar jeans och måste sy mig en nästan exakt likadan klänning när tillfälle ges. Jag syr ju en egen klänning efter samma mönster, men i ett annat tyg. Får se när den blir klar. Så vill jag sy mer underkläder också, så jag har massor i huvudet.

My head is filled with inspiration and thoughts on stuff to make, but right now, I hardly have time. The Project M-dress must be finished by tomorrow and after that my father-in-law is visiting, so I will be busy making the house presentable. However, when life goes back to normal, I have several dresses to make and also some lingerie that is calling my name, wanting to be created.

Share

Projekt M – klänning nummer 2

Som jag skrev tidigare blir det en ännu klänning åt min vän. Hon var jättenöjd med den förra, men så blev det aktuellt med en klänning till och jag erbjöd mig direkt. Hon nappade och nu är vi igång igen. Modellen blir ungefär densamma, men främst kjolen kommer att ändras, så att den får mer vidd. Den här gången syr jag den i jeanstyg, vilket gör att det ändå blir ganska stor skillnad mellan klänningarna.

projektM_2

Här ser det nästan ut som om jag håller på med en jacka, men snart kommer den fasen att vara över. Vi beslöt oss för att ta av den på mitten och sy en överdel och en kjoldel istället. Samtidigt syr jag en nästan exakt likadan klänning åt mig själv, men i ett helt annat tyg. Ska bli så spännande att se dem båda färdiga inom kort.

Ikväll klipper jag ut kjoldelen!

Project M is growing! My friend needs another dress, but this time i denim. The model is almost the same, but the skit is going to be wider.
It almost looks like a jeans jacket in the picture, but it will soon look more like a shirtwaist dress.

I am so excited about this project!

Share

Jag drunknar!

Bristen på uppdateringar beror på ett levnadstempo just nu som är något utöver det vanliga. Projekt M har utvecklats vidare och kommer på sikt att resultera i ännu en klänning, jag har flera hemprojekt som måste fixas, vi har haft födelsedagar, snart drar julhetsen igång etc.

Men snart kommer lite bilder! Hoppas jag.

Share

Klar – och helt färdig

Projekt M är klart nu. Jag var ledig igår och satt böjd över symaskinen i timmar. Men när jag sedan var klar kände jag mig nöjd. Hade velat prova den på min vän en gång till, men det gick inte. Hennes man kom och hämtade den vid åtta på kvällen och sen dog jag av trötthet. Kroppen säger ifrån lite nu, all sömnad ihop med mycket datorarbete har satt sig på nacken. Det ska bli skönt med lite vila nu.

Jag fick inte vara med när min vän tog på sig den färdiga klänningen, men sen fick jag ett väldigt positivt meddelande från henne. Lite småsaker: lite lång, fickorna sitter lite för långt ner och så skulle den kunna vara något tajtare i livet. Men i det stora hela var hon jättenöjd!

Och då är jag också det. :)

Share

Nu kör vi skarpt – Projekt M

projektm

Nu är den på gång, den riktiga Projekt M-klänningen. Jag har modifierat de sydda vecken fram, ändrat längden på ärmen, samt tagit in den lite. Det jag är mest spänd över är en ändring jag har gjort i ryggen, där jag gjort ett sk VIM (veck i mönstret) för att plocka bort lite överflödigt tyg.

Tyget är ett bomullstyg i lite laxrosa/orangeaktig färg. Det är vävt med ränder, som ger tyget extra lyster. Det är roligt att arbeta lite med de där ränderna, så exempelvis kragen får ränderna på ett annat håll än resten av livet. För att maxa tyget har jag också gjort ett ok bak, som har fått ränderna horisontellt.

Ärmen ska få en liten manschett med en knapp, det tror jag blir fint.

Imorgon ska den bli klar!

Here goes… Project M is going live. We’ve fitted the muslin and now I’m sewing the real dress. It’s a coral red cotton fabric, with lines in the grain, which makes it shine and it’s fun to use this for details.

Some fitting changes have been done and I’m now working hard to finish the dress. It has to be all done by tomorrow!

Share

Projekt M – toileprovning – TJOHO!!!

Idag, äntligen, har vi kunnat prova min sista toile. Små ändringar att göra, men inget som blir dramatiskt svårt. Veck i ryggen som jag vill fasa ut, är det mest luriga, men inte på något sätt farligt svårt. Hoppas jag. :)

Nu har jag fått tyget och slänger in det i tvättmaskinen så for jag kommer hem. Sen är det bara att dra igång.

Det allra roligaste med det här projektet är att jag verkligen fått en ny vän på kuppen! Tack M!!!

Share