Projekt M – och allt det andra!

Jaha, nu är provningen klar. Jag var faktiskt nervös innan, så nyfiken var jag på att se hur det skulle bli. Skulle jag behöva rita om allt och börja från början eller handlade det om smådetaljer?

Det visade sig vara det sistnämnda. Både min vän och jag blev förvånade över hur pass bra det första utkastet satt. Den behövdes tas in i sidorna och hade blivit för kort, men bortsett det var det helt klart väl godkänt. Min vän tyckte att jag direkt skulle kunna börja sy på den riktiga klänningen, men när jag väl ritat första riktiga modellen högg jag ändå in på ännu en toile. Och tur var väl det för hahahaha så galet det kan bli!

toileDet ser rätt okej ut på bilden, men bakstycket blev bra mycket bredare än framstycket och fick formen att bli helt fel. Sedan klippte jag ut halsringningen utan sömsmån (skulle ju ändå inte sy nån krage i det här skedet). Sen blev det ändå en krage och den funkade inte riktigt då.

Så nu syr jag ännu en toile, nummer tre i ordningen. Men nu är jag nogrann. Sömsmån överallt, inget slarv och ytterst noga med allt. So far so good… Sen har projektet blivit lite framskjutet, så jag kan ta det lugnt och kosta på mig att vara extra försiktig.

Men… Som alltid när jag egentligen bara borde ha EN sak för ögonen, då går huvudet i spinn. Jag har som vanligt huvudet fullt av projekt jag ska plocka upp när Projekt M är klart.

Och det räcker ju, eller hur? Nej, tydligen inte. Idag såg jag ett mail som jag fått från en kille i Tyskland, som ville att jag skulle bidra med något sorts DYI i klädväg till en onlinetidskrift. WOW! Men det visade sig vara för sent, för det skulle varit inne idag. Men jag mailade med honom fram och tillbaka och nu får jag vara med i ett annat projekt. Det är helt galet. På något sätt har han hittat min blogg och jag är inte ens speciellt läst!

Share

Inspiration – användbara mönster?

collage

Jag försöker hitta en balans mellan att rita mönster själv och att köpa färdiga och modifera dem efter mina mått och mina behov. Med Projekt M i huvudet och i själen känner jag mig extra inspirerad och lite tryggare i hur jag ska ändra ett mönster för att få det att passa. Oavsett hur projeketet blir i slutänden är jag glad att jag tog på mig det!

Här har jag hittat några modeller från ryska (?) företaget Lekala Sewing Patterns. De erbjuder mängder av mönster och många är hur coola som helst. Man kan beställa efter standardmått (dvs storleken man har) eller så anger man sin längd, bystmått etc och får ett specialritat mönster. Det låter ju hur bra som helst, men… Det är ju faktiskt så att även om du är si och så lång och har ett visst bystmått etc, så kommer mönstret att behöva justeras. Jag har exempelvis ett längre mått från axel till bystpunkt än vad som är ”standard” och behöver så gott som alltid ändra där. Men det är ju också så att varje gång man ger sig på en justering av mönster så lär du dig något, blir bätte och tryggare och får allt bättre passform på dina plagg.

Kanske skulle jag testa att beställa därifrån? Fast inte nu. Jag har just beställt tre böcker (svälj) och har fullt upp med projektet.

Share

Projekt M tar sin början

Tidigare i höstas ringde en vän och frågade om inte jag kunde sy en klänning till henne. Det stora problemet var att tiden var knapp och att hon skulle ha den på en viss tillställning, modell större (nej, inte bröllop). Jag blev grymt stolt och smickrad, men tackade nej. Jag såg inte att jag skulle ha tid och jag har heller inte sytt så mycket åt andra och kände att projektet blev för stort. Men jag berättade också för henne att jag planerade att ge mig ut på okänd mark och börja testa att rita och sy till andra, så kanske en annan gång?

m_pattern
Och nu är det dags. Vännen har en ny anledning att vilja ha en speciell klänning (nej, inte bröllop den här gången heller) och även om tiden är knapp har jag ändå sagt att jag testar. Vi har en backup-klänning, vilket känns skönt. Om jag inte hinner har jag ändå tänkt att jag åtminstone ska få till en toile som fungerar, så att jag har grundarbetet gjort till en annan gång.toileFörra veckan plockade jag fram måttband och tog diverse mått. Jag utgår från mina mönsterkonstruktionspapper, men också från vad jag lär mig av Joi Mahon i kursen på Craftsy (nedan). Efter min Tallinn-resa kunde jag inte komma hem snabbt nog och börja rita.

Första testet är gjort. Jag är inte säker på om jag tagit nog med mått och det ska bli oerhört spännande att testa toilen som jag sydde igårkväll. Blir det till att rita om helt och hållet eller kan jag börja med modellen? Klockan går…

 

Share

Nu bär det av!

1604788_10152488030618740_2306902045030719931_n

Igår satt jag och stressade på sex knappar på jackan och kunde andas ut – jag hade hunnit klart. Jag är ganska nöjd med slutresultatet, om än inte överlycklig. Det är något som inte riktigt funkar och jag vet inte riktigt vad ännu. Men så har jag heller inte haft den på mig, mer än när jag provat den.

Om en timme åker jag med kollegan M mot Tallinn, för att vara på konferens i dagarna två. Men jag längtar nästan redan hem, för jag har ett nytt projekt på gång. Ett riktigt utmanande och jag ser oerhört mycket fram emot att börja.

Jag berättar mer sen…

Share

Hjälp! Jag har inget att ha på mig!

Känner någon igen sig? Så fort något dyker upp i mitt liv, som skiljer sig från det vanliga, typ en fest eller en resa, så får jag kläd-panik. Och där är jag nu. Om en vecka ska jag på konferens i Tallinn och naturligtvis kan jag inte bara gå ut och gå i affärer för att fixa det jag tycker mig sakna.

Istället ligger jag timmevis på golvet och ritar mönster, klipper mönster, modifierar mönster och sen, när tyget äntligen torkat, så ska det också ut på golvet, nålas fast, ritas av, klippas ut…

Planen är en sk Kitty jacket från Jenny Hellströms senaste bok. Dessutom vill jag gärna ha en kjol till och allra helst ett par vida jeans också. Tanken är kläder som är snygga, hyfsat varma, praktiska och som inte skrynklar. Jag ska inte vara borta mer än två nätter, men jag vill inte ha samma kläder hela resan. Ni fattar, va?

Vi får se om projektet går att ro iland. Annars har jag verkligen inget att ha på mig! :)

Share

Jenny Hellström från topp till tå

olga

Förra sommaren sydde alla Olgor. En Olga är en kjol från boken ”Sy! Från hood till skjortklänning” av Jenny Hellström Ruas. Jag är med in en grupp på Facebook (Vuxna sytokar), där jag nästan varje dag kunde beskåda den ena Olgan efter den andra. Det är en rolig modell som går att variera i oändlighet.

Den här varianten har jag sytt i svart jeanstyg. Jag tyckte att det kändes ganska följsamt, men när kjolen väl var klar tyckte jag att den var i styvaste laget. Det blir nog inte fler jeans-Olgor, om inte tyget är betydligt tunnare.

Toppen kommer också från samma bok, modellen Julie. Den är oerhört generös i ringningen och här håller jag den inne med en brosch, som jag fått av min svärmor. Eftersom jag har ett långt liv behöver toppen egentligen förlängas en bit för att bli riktigt snygg, men den får funka ändå. Här har jag testat att stoppa den innanför linningen på kjolen, vilket jag tycker fungerar ganska bra.

 

 

Share

Lite jobb-kläder

Delphine

 

Nej, det är inte så himla tyst hos oss. Särskilt inte när jag står nere i ungdomsavdelningen… Fast det händer att jag får fräsa till ibland. :)

Här har jag på mig en lätt transparent topp, som är sydd efter ett mönster i ”Sy! Urban collection”. Jag har för mig att modellen heter Tiffany och är den som är så galet urringad. Jag gjorde därför ett veck mitt fram och sydde dit en cool knapp som är som en prisma, som jag fått av min svärmor. Då blev toppen riktigt trevlig, faktiskt. Jag rekommenderar också boken, som jag hänvisat till flera gånger nedan.

Kjolen har jag sytt efter ett mönster i Tilly Walnes bok ”Love at First Stitch”. Modellen heter Delphine och är lätt och trevlig att sy. Jag har sytt den i ett lite stretchigt denimtyg från S&S, som jag gillar ordentligt.

Boken är också trevlig! Modellerna är enkla, men inte tråkiga och så visar Tilly hur man kan sy samma modell på flera olika sätt och det gillar jag. Även denna bok rekommenderas. Dock ska man ha klart för sig att den är på engelska.

 

Share

Äntligen lite kläder

Idag har jag lekt fotomodell för fullt! Vogue 8288Det här är en klänning som jag nog tror kan bli en trotjänare i garderoben. Grunden är Vogue 8288, som jag testade att sy i somras (obloggad). Jag fick pilla ganska ordentligt innan jag fick till modellen så att jag blev nöjd, ändå var jag inte helt hundra procent nöjd när den var klar. Den funkar, men jag kan bli lite kinkig när jag syr. Det är ju därför jag syr, för att få det perfekt!

Här har jag därför testat att rita om livet efter mitt eget grundmönster. Den sitter som en smäck, men jag tror att jag ska smalna av axlarna och ringa ur ärmhålen lite för att minska bredden lite över bysten. Tycker att den ser lite bred ut i bakstycket och frågan är om inte ärmhålen också känns lite trånga.

Jag gillar enkelheten i den vinröda denimen från Myrins här i stan. Tyget är aningen stretchigt och faller ganska bra. På bilden har jag en svart trikåtopp under och kanske kan man ha en blus med liten krage? Måste testa. Klänningen är också snygg utan något under (haha, det där lät ju lite lustigt, förstås!), med bara armar och kanske något iögonfallande armband? En svart spindelsjal över axlarna blir nog pricken över i.

Share

Ongoing Craftsy

craftsy

Jag skrev ju härom dagen om att jag börjat köra Craftsys lektioner och jag gillar verkligen det. Nu har jag satt upp mig på ett par till – för inte kan jag väl motstå en kurs där man syr ”The Sassy Librarian Blouse”?

Nu har jag också fått mönstret som man ska jobba med i kursen ”Fast-track fitting”. Det är ett sk ”fitting pattern”, alltså ett slags basmönster, som man ritar om för att få en personlig grund. Nu har jag ju faktiskt egna personliga grunder, som jag ritat under mönsterkonstruktionskursen, men jag tror ändå att det här blir en riktigt bra kurs och övning i att modifiera mått och mönster ganska ordentligt mycket innan man ger sig på att sy en toile. Joi Mahon, som är kursledare, berättar att man utan vidare kan utgå från mönster som har helt fel storlek och rita om efter hennes råd och tips och på så sätt skapa fullt fungerande mönster till sig själv. Spännande tycker jag och bara måste testa.

För övrigt virkar jag på mina spindlar och har snart sytt klart en jeansklänning. Är så galet ful i håret just nu att jag håller mig långt borta från kameror, men jag får nog bita ihop inom kort, för jag har lite som måste ”ut”.

Share

Spindlar på axlarna

Jag har verkligen börjat gilla det där med att virka. Det känns som att det är ett snabbare sätt att handarbeta än att sticka, men det beror naturligtvis på vad man gör. Å andra sidan måste jag titta mer när jag virkar än när jag stickar, så jag har svårt att fördjupa mig i fantastiska filmer under arbetets gång, för jag missar för mycket. Ett riktigt I-landsproblem.  :)

spider

Här virkar jag den berömda sk ”spindelsjalen”. Jag såg den först hos Pastill och lade den på minnet. Jag virkar den i ett svart lite ojämt garn med små prickar av andra färger i. Tyvärr minns jag inte nu vad det heter. Jag följer Kungen & Majkis perfekta instruktioner och lär mig samtidigt att läsa diagrammet på Garnstudios hemsida. Det är alltså därifrån mönstret kommer från början, fast där heter modellen Tenerife.

Jag tror att detta bara är den första av flera sjalar jag kommer att göra, men vem vet? Det finns ju så oerhört mycket roligt att göra!!

Share