DIY – tygtryck med omslagspapper

Oj, vilken rolig grej jag har upptäckt! Har ju alltid gillat tygtryck och drömmer om att screentrycka en dag. Där är jag inte ännu, men jag har lekt lite med självhäftande bokplast och annat för att få till lite kul tryck. Men nu har jag hittat något ännu lättare och VARSÅGODA! Här kommer en DIY!

treeprint1Börja med att rita upp ett mönster som du kommer att vilja trycka. När du sen är nöjd kalkerar du av det på smörpapper eller mönsterpapper.

Sen ska du rita föra över din ritning på underlaget som ska bli schablonen. Och det är här det fräcka ligger. Det är nämligen så att du ska använda dig av sånt papper som man har runt kopieringspappersbuntar! Det pappret är lite vaxat på utsidan och går därför att stryka fast på tyget. Smart, va?!

Gör nu så här. Lägg ut omslagspappret så slätt det går, med den mönstrade sidan ner. Lägg ditt kalkerpapper med den ritade sidan ner och sätt igång att rita samma mönster, denna gång på andra sidan. Fattar ni? Då släpper blyertsfärgen från den första sidan över till omslagspapprets insida och du får över ditt mönster dit. Det syns lite svagt på mitt foto ovan.

Sen ska du ta fram en vass kniv och med tungan i rätt mun börja skära ut ditt mönster, så att du får en schablon.

treeprint3 treeprint2

Här har ni två olika exempel. I nedre exemplet ser ni hur pappret ser ut som jag har använt. Jag har alltså fört över min ritning till omslagspapprets vita insida.

Nu ska vi pressa fast pappret på tyget.

treeprint5

Man får vara lite försiktig så att man inte knölar till pappret när man stryker, men sen sitter pappret stadigt och bra. Fram med färg nu bara och börja stöppla!

treeprint6

Här har jag använt ett bomullstyg i ljuvlig syrénlila. Jag har köpt textilfärg och stöppelgrej på Panduro. Färgen täcker också mörka tyget vilket kan vara bra, även om färgen här inte är så stark.

När färgen sen har torkat är det bara att riva bort pappret och slänga det. Nu måste du stryka på avigsidan av tyget i fem minuter, utan ånga. Då fäster trycket ordentligt.

Sen kan det bli så här bra! Kuddarna matchar de övriga vi har i soffan (som jag faktiskt köpt, harkel harkel) och vi myser lite extra nu.

Sen är det alltid roligt när man får lite hjälp att visa upp sina alster framför kameran. Tack G!pillow1 pillow2 pillow3

 

Share

Nytt försök med Jamie jeans

jamie

För en tid sedan sydde jag ett par Jamie-jeans, som inte blev så bra. De blev för säckiga lite här och där, så nu ritade jag en storlek mindre. Sen sydde jag jeansen i ett stretchigt jeanstyg med lite polyester, som jag köpte över nätet och sen inte blev så förtjust i. Perfekt att göra ett nytt försök med, tänkte jag och satte saxen i tyget.

Faktum är att jag är jättenöjd! Midjelinningen skulle jag gjort bredare, men bortsett det funkar byxorna bra. De är otroligt tajta, men tyget är så pass stretchigt att de är rätt sköna ändå. Frågan är bara hur jag ska göra om jag ska sy i något mindre stretchigt tyg, men det får jag ta då. Hur som helst har jag fått till ett ganska bra par jeans! Modellen är lite kul, i och med att framdelen är delad i två. Det är både en rolig detalj, men också bra om man behöver modifiera passformen. För att skoja till det lite extra har jag sytt dekorsömmarna med guldtråd.

Share

Jag stjäl från mina barn!

”Åh, snyggt tyg! Det skulle W passa jättebra i!” tänkte jag hos Yvonne i Tygaffären för ungefär sju miljoner år sedan. Sen har tyget blivit en kjol till mig, en mössa och nu, den sista biten, en topp. Men jag fick till en barnmössa också, men annars har jag lagt beslag på tyget enbart till mig själv.

tooltop

Det är ett mörkt blått tyg med små verktyg tryckta på, i svart och ljusgrått. Jag vet inte vad som gjorde att jag föll så själv, men så blev det alltså. Faktum är att jag får oerhört många positiva kommentarer när jag har toppen på mig! Och jag gillar den jättemycket! Modellen är så bra också. Den är från Jenny Hellströms första bok, jag tror att modellen heter Simone.

För att göra den så enkel att sy som möjligt gjorde jag ingen direkt halslinning, utan jag vek helt sonika in ca 15 mm av tyget i halsen och i ärmsluten och sydde fast med våffelsöm. Det blev jättebra!

Share

Hej hej!

Jag har fotograferat en hel hög med kläder, men nu gäller det att få till bildredigeringen och det har jag jag inte lyckats med hittills. Men snart!

I väntan på det kan jag meddela att jag plockar fram det tunna bomullsgarnet och de tunna stickorna igen. I våras stickade jag en del kläder till min systerdotters Barbiedockor, men även om kläderna blev fina, så tyckte jag att de ofta blev lite stora. Det störde mig naturligtvis lite.Men så härom dagen, när jag åkte till Stoff och stil för att köpa mer mönsterpapper slet jag åt mig ett par garnnystan (bomull 8/4) och ett paket strumpstickor, för plötsligt kunde jag inte hitta mina som jag tidigare använt.

Så satt jag vid tvn med pojkarna och såg på ”Harry Potter och de vises sten” och satte igång att sticka en topp till min egen Barbie (som ju förlorade alla kläder när systerdottern fyllde år) och tyckte att stickorna kändes mer än lovligt tunna. Och DÄR trillade poletten ner. Förklaringen till de lite för stora kläderna berodde på något så enkelt som att jag använt för stora stickor. Istället för 2:or hade jag haft 2,5:or. Jag hade mätt dem med mitt skjutmått, men det är ungefär 100 år gammalt och en halv mm hit eller dit är lite svårt att läsa av. hejhej

Så nu, när jag ser på tv, stickar jag för fullt igen! Och passformen blir bättre, om än inte så perfekt som jag innerst inne önskar, men vadå? Det är ju till Barbie, det får duga!

 

Här står hon nu, med ett par jeans med gubbveck (från boken Sy kläder till Barbie) och en topp, stickad i ett tunt bomullsgarn som jag hittade på loppis. Mönstret kommer från stickatillbarbie.se och har nummer 888. Hennes topp blev otroligt mycket snyggare än min, men jag får jobba lite mer på att få till det lite extra bra. Hur som helst är jag rätt nöjd ändå.

Baskern har jag virkat ihop på känn.

Share

Gyllene jeans

I våras testade jag att shoppa tyg på Tyg.se och jag var jättenöjd, utom när det kom till jeanstyget. Jag chansade där, för tyget innehöll en viss del polyester och det är inte min grej. När tyget väl kom tyckte jag att färgen var lite trist (gråblå), kvaliteten lite sladdrig och kanske väl stretchig och inte hände det så mycket när jag tog fram sandpappret heller. Nåväl, man kan ju alltid testsy något då, tänkte jag och plockade fram mönstret till Named Clothing Jamie Jeans,som jag har sytt en gång innan - dock inte så framgångsrikt.

Jag ritade en storlek mindre över knäna, men samma storlek under. Där var det tajt nog ändå. Sen satte jag igång igen och OJ vad det är roligt att sy jeans! Fast jag hade lite problem med min dekor-jeans-tråd, som hur jag än bar mig åt inte blev bra. Till slut tänkte jag att byxorna ändå lär bli skitfula, så jag kan lika gärna ha skitful tråd till dem. Så jag trädde maskinen med guldtråd!

jeans_gold

Det syns inte jättebra på bilden, men kanske kan man ana att det glittrar lite under fickan?

Igår var byxorna så pass klara att jag kunde prova dem och jag kan definitivt säga att de passar bättre! De har blivit otroligt mycket tajtare och faktiskt inte så fula som jag trodde. Jag hoppas hinna klart i helgen, så får vi se hur de blir i linningen, som jag inte breddat som jag brukar.

Share

Tillbaka till sybordet

Tjoho! Jag syr igen!

Den senaste veckans regnväder (och trötta kropp efter ett löp-lopp i söndags) har gjort att jag med relativt gott samvete har kunnat vistas inomhus. Kanske borde jag städa och fixa, men jag har gett mig tid och ro att sy istället. I fredags var jag ledig och det blev faktiskt sommarens underbaraste dag! Med ungarna på skolan sydde jag äntligen en topp från Jenny Hellströms första bok, som jag ritade mönster till i början av sommaren. Bilden är inte fantastisk, men jag är grymt nöjd med toppen!

topp

Tyget beställde jag tidigare i somras från Tyg.se och jag är riktigt nöjd med både tyget och plagget.

Jag föll förresten för frestelsen och beställd en hel hög mönster från Fagert.se och de kom också i fredags, när jag var ledig. Tidigare i veckan passade jag därför på att rita ut mönsterdelarna till den här skjortan, som jag tror kan bli en stöttepelare sommartid. Inom kort ska den testsys!

fagertMen innan jag hugger in på den ville jag passa på att sy mer trikå, så de sista dagarna har jag knåpat ihop varsin tröja till mina pojkar (bilder kommer) och en topp till mig, samma modell som ovan. Jag ska fotografera lite bättre, men precis som vanligt är jag i desperat behov av en hårklippning. Den är inbokad, tack och lov.

Nu väntar ett jeansprojekt!

Share

Inspirationen flödar

Nu börjar det rinna till, kan man säga. Inspirationen. Jag har känt mig lite låg det sista och tyckt att tiden verkligen inte räcker till. Man drunknar under alla måsten och att hitta en lucka för att hitta lite inre frid, det har varit svårt. Det har främst varit i löpspåret som friden har infunnit sig.

Jag har börjat jobba igen och det är faktiskt skönt och gör dessutom att jag lättare tar mig i kragen när jag kommer hem efter arbetsdagen. Men även om effektiviteten ökar minskar också tiden att vara effektiv på och det är mycket som ropar på att fixas.

Mer än någonsin längtar jag nu efter mitt syrum. Jag har börjat städa det, för något mer underbart än att slå sig ner i ett genomstädat syrum finns bara inte. Men sen finns också några projekt i rummet som jag måste ta itu med. Bland annat två par byxor till mina söner, som har hål på knäna. Om det bara var vanliga jeans skulle det inte vara något problem, men det ena paret är rutigt och det andra i blå stretchtwill. Båda byxorna är snygga i övrigt och långt ifrån urvuxna, så jag vill fixa dem på något sätt. Men jag har inget matchande tyg och byxorna blir liggande. Och ett dåligt samvete. Vilket jag försöker undvika. Tänk så skönt när byxorna ändå är fixade!

Men drömma måste man får göra, i brist på tid att sy. 6107 6407 6802

Jag surfar in på Fagert.se en hel del och drömmer just nu om de här mönstren. Men så skärper jag mig och tänker på alla mönster som redan ligger och väntar på att ritas, modifieras och sen sys.

Pust, vad tråkigt det är att vara präktig ibland!

Share

Jeanskjol

denim_skirt

Tidigare i sommar sydde jag ett annat ”äntligen-projekt”, nämligen en a-linjeformad jeanskjol. Även den här är egenartad och en modell som fungerar bra. Tyget är från Stoff och stil och innehåller en liten mängd stretch, som gör kjolen extra följsam.

Tidigare bloggade jag här om kjolen och att jag höll på att slita den i förhand. Det var enkelt och väldigt roligt. Fram med sandpapper bara! I sömmarna gör man så här: Sy ihop två delar, pressa och sandpappra på den del som du sedan ska sy en stickning på, typ vid fickorna, sidsömmar etc. Sen får man också slita på de delar som man normalt sliter extra, typ ovanför fickorna, på rumpan och på låren. Det syns snabbt, men det bästa är att tvätta plagget för att verkligen se hur det blir, för då släpper lite extra färg. Då kanske man behöver ta fram sandpappret igen.

Jag har lekt lite med foder på kjolen också. Tycker att det är kul när man tar på den, att veta att det är rosa fick-insidor osv. På bilden ser man också en lätt färgskiftning vid oket och mitt-fram-sömmen, där jag har slipat lite innan jag sytt stickningarna.

inside_denim_skirtDet här är också ett sådant plagg som man kan använda året om, ifall man inte tycker att de vita (eller faktiskt ljusgrå) stickningarna är för somriga. Jag får se hur det känns när mörkret kommer farande.

Just nu är det en perfekt sommarkjol i allafall!

 

Share

Efterlängtad klänning

Den här klänningen har jag planerat och längtat efter länge. Jag har gjort nästan exakt samma modell tidigare (obloggad, tyvärr) och modellen fungerar bra. denim_dressÄntligen fick jag ändan ur och fick snickrat ihop den tidigare i år, vilket man kunde läsa lite om här. Modellen har jag ritat själv och är ett av mina mer lyckade projekt. (De är faktiskt inte så många.) Tyget är ett denimliknande, lätt stretchigt från Stoff och stil, ett tyg som jag lätt skulle kunna ha tio meter av, för det är så himla bra. Måste nog sy mig minst ett par byxor till hösten!

Jag har haft klänningen flera gånger på jobbet och varje gång fått höra ”Vilken fin klänning!” Det är faktiskt extra roligt att få sånt beröm när man har sytt något själv!

Vad jag är extra nöjd med är det faktum att den inte är en utpräglad sommarklänning. Till vintern kommer den att fungera ypperligt med en liten kofta eller kavaj, strumpbyxor och stövlar. En kanonklänning, helt enkelt!

Får man vara så äckelnöjd??

 

Share

Bara något litet

Vi har en mörk och dyster sommar, om ingen redan har märkt det. Det påverkar mig något enormt. Inte så att jag måste ha sol och bad vareviga dag, det klarar jag inte, men när vädret är så här pass dåligt blir jag deppig, trött och håglös.

Förra veckan var helt galet mörk och trist. Jag vaknade varenda morgon och ifrågasatte det mesta. Såg mig omkring och såg jobb och åter jobb. Antingen det där vanliga, ni vet, städning, fulla tvättkorgar, lego på golvet, plocka ur diskmaskinen, men också allt annat. Taket i gillestugan som behöver målas, trädgården som ska planeras, halvfärdiga projekt överallt.

För att alls klara av att ta mig igenom dagarna insåg jag att det var läge att avsluta projekt. Och det gjorde jag, med bravur, faktiskt. Och då ljusnade livet lite.

Förra året jobbade mina söner och jag på att fixa till deras rum och få det lite finare. Bland annat satte vi in en liten soffa i pojkrummet, men den hade blommiga dynor. I ett års tid har jag haft ett tyg över soffan, som har skrynklat ihop sig till en enda stor hög. Nu tog jag itu med projektet och tjohoooo – så här fint blev det:

soffaBåda pojkarna och deras deppiga ömma moder är galet nöjda. Dessutom har jag målat en småprylshylla och håller på med ett sängbord som ska lyfta rummet lite extra. Sen ska det fixas lite draperier runt sängen, men där är vi inte riktigt ännu.

I helgen hade vi kusinbarn på besök och min systerdotter A ville ha hjälp med att sy ett mobilfodral. Vips, så var hennes moster syfröken och vi klippte och sydde, mest lilla A. Hon blev också jättenöjd, vilket har dokumenterats här.

mobil2mobil1

Jag längtar efter att grotta ner mig i andra syprojekt, men först måste sängbordet bli klart. Här ska avslutas, det är hela poängen. Sen ska hela syrummet städas, riktigt ordentligt. Sen…!!!

 

Share