Inspiration

PicMonkey Collage

Jag skulle kunna sy dygnet om just nu. Så ibland är det tur att man har ett liv i övrigt också, för min kropp skulle inte må bra av att sitta vid symaskinerna timme efter timme.

Projekt M-klänningen nummer två är nästan klar. Imorgon måste den bli färdig och sen kan jag andas ut igen. Men då väntar andra projekt. Julgardiner till köket (mina första någonsin faktiskt!), nya soffkuddar till vardagsrummet och så diverse annat. Min svärfar kommer på besök över helgen och huset bör ju vara något så när presentabelt när han är här.

Jag älskar min Projekt M-klänning, särskilt nu när jag syr den i denim. Jag bara älskar jeans och måste sy mig en nästan exakt likadan klänning när tillfälle ges. Jag syr ju en egen klänning efter samma mönster, men i ett annat tyg. Får se när den blir klar. Så vill jag sy mer underkläder också, så jag har massor i huvudet.

My head is filled with inspiration and thoughts on stuff to make, but right now, I hardly have time. The Project M-dress must be finished by tomorrow and after that my father-in-law is visiting, so I will be busy making the house presentable. However, when life goes back to normal, I have several dresses to make and also some lingerie that is calling my name, wanting to be created.

Share

Projekt M – klänning nummer 2

Som jag skrev tidigare blir det en ännu klänning åt min vän. Hon var jättenöjd med den förra, men så blev det aktuellt med en klänning till och jag erbjöd mig direkt. Hon nappade och nu är vi igång igen. Modellen blir ungefär densamma, men främst kjolen kommer att ändras, så att den får mer vidd. Den här gången syr jag den i jeanstyg, vilket gör att det ändå blir ganska stor skillnad mellan klänningarna.

projektM_2

Här ser det nästan ut som om jag håller på med en jacka, men snart kommer den fasen att vara över. Vi beslöt oss för att ta av den på mitten och sy en överdel och en kjoldel istället. Samtidigt syr jag en nästan exakt likadan klänning åt mig själv, men i ett helt annat tyg. Ska bli så spännande att se dem båda färdiga inom kort.

Ikväll klipper jag ut kjoldelen!

Project M is growing! My friend needs another dress, but this time i denim. The model is almost the same, but the skit is going to be wider.
It almost looks like a jeans jacket in the picture, but it will soon look more like a shirtwaist dress.

I am so excited about this project!

Share

Jag drunknar!

Bristen på uppdateringar beror på ett levnadstempo just nu som är något utöver det vanliga. Projekt M har utvecklats vidare och kommer på sikt att resultera i ännu en klänning, jag har flera hemprojekt som måste fixas, vi har haft födelsedagar, snart drar julhetsen igång etc.

Men snart kommer lite bilder! Hoppas jag.

Share

Klar – och helt färdig

Projekt M är klart nu. Jag var ledig igår och satt böjd över symaskinen i timmar. Men när jag sedan var klar kände jag mig nöjd. Hade velat prova den på min vän en gång till, men det gick inte. Hennes man kom och hämtade den vid åtta på kvällen och sen dog jag av trötthet. Kroppen säger ifrån lite nu, all sömnad ihop med mycket datorarbete har satt sig på nacken. Det ska bli skönt med lite vila nu.

Jag fick inte vara med när min vän tog på sig den färdiga klänningen, men sen fick jag ett väldigt positivt meddelande från henne. Lite småsaker: lite lång, fickorna sitter lite för långt ner och så skulle den kunna vara något tajtare i livet. Men i det stora hela var hon jättenöjd!

Och då är jag också det. :)

Share

Nu kör vi skarpt – Projekt M

projektm

Nu är den på gång, den riktiga Projekt M-klänningen. Jag har modifierat de sydda vecken fram, ändrat längden på ärmen, samt tagit in den lite. Det jag är mest spänd över är en ändring jag har gjort i ryggen, där jag gjort ett sk VIM (veck i mönstret) för att plocka bort lite överflödigt tyg.

Tyget är ett bomullstyg i lite laxrosa/orangeaktig färg. Det är vävt med ränder, som ger tyget extra lyster. Det är roligt att arbeta lite med de där ränderna, så exempelvis kragen får ränderna på ett annat håll än resten av livet. För att maxa tyget har jag också gjort ett ok bak, som har fått ränderna horisontellt.

Ärmen ska få en liten manschett med en knapp, det tror jag blir fint.

Imorgon ska den bli klar!

Here goes… Project M is going live. We’ve fitted the muslin and now I’m sewing the real dress. It’s a coral red cotton fabric, with lines in the grain, which makes it shine and it’s fun to use this for details.

Some fitting changes have been done and I’m now working hard to finish the dress. It has to be all done by tomorrow!

Share

Projekt M – toileprovning – TJOHO!!!

Idag, äntligen, har vi kunnat prova min sista toile. Små ändringar att göra, men inget som blir dramatiskt svårt. Veck i ryggen som jag vill fasa ut, är det mest luriga, men inte på något sätt farligt svårt. Hoppas jag. :)

Nu har jag fått tyget och slänger in det i tvättmaskinen så for jag kommer hem. Sen är det bara att dra igång.

Det allra roligaste med det här projektet är att jag verkligen fått en ny vän på kuppen! Tack M!!!

Share

Sista toilen – Projekt M

toile_arm
Projekt M har dragit ut på tiden lite. Min vän fick allvarliga problem med ryggen och blev akut opererad. Nu är hon sjukskriven åtta veckor och får i princip inte göra något alls. Dock måste Projekt M fortskrida och nu jäklar är det bråttom.

Jag har sytt en ny toile, med ändringarna som jag snappade upp från mitt förra försök. Sömmarna i sidorna är flyttade bak, kragen är fixad och den här har också fått en ärm. Den är inte kontrollmätt för fem öre och har fått bli hellång. Tanken är att den ska vara trekvartslång och med lite lite puff längst upp. Vi får se om den här har för mycket puff, skulle nästan tro det.

Vi har inte hunnit prova ännu, men om ett par timmar är det äntligen dags. Min vän kommer också att ha med sig tyget, som jag sedan får kasta in i tvätten så fort jag kommer hem. Tyvärr tror jag att jag kommer att bli tvungen att köpa till lite, för längden på ärmen var inte medräknad från början. Men det ger sig. Sedan får jag sy som en besatt, för på onsdag måste den vara klar. Det är i och för sig inte panik om jag inte hinner, det kan gå vägen ändå.

Men det ska bli oerhört spännande att se resultatet idag!

Share

Projekt M – och allt det andra!

Jaha, nu är provningen klar. Jag var faktiskt nervös innan, så nyfiken var jag på att se hur det skulle bli. Skulle jag behöva rita om allt och börja från början eller handlade det om smådetaljer?

Det visade sig vara det sistnämnda. Både min vän och jag blev förvånade över hur pass bra det första utkastet satt. Den behövdes tas in i sidorna och hade blivit för kort, men bortsett det var det helt klart väl godkänt. Min vän tyckte att jag direkt skulle kunna börja sy på den riktiga klänningen, men när jag väl ritat första riktiga modellen högg jag ändå in på ännu en toile. Och tur var väl det för hahahaha så galet det kan bli!

toileDet ser rätt okej ut på bilden, men bakstycket blev bra mycket bredare än framstycket och fick formen att bli helt fel. Sedan klippte jag ut halsringningen utan sömsmån (skulle ju ändå inte sy nån krage i det här skedet). Sen blev det ändå en krage och den funkade inte riktigt då.

Så nu syr jag ännu en toile, nummer tre i ordningen. Men nu är jag nogrann. Sömsmån överallt, inget slarv och ytterst noga med allt. So far so good… Sen har projektet blivit lite framskjutet, så jag kan ta det lugnt och kosta på mig att vara extra försiktig.

Men… Som alltid när jag egentligen bara borde ha EN sak för ögonen, då går huvudet i spinn. Jag har som vanligt huvudet fullt av projekt jag ska plocka upp när Projekt M är klart.

Och det räcker ju, eller hur? Nej, tydligen inte. Idag såg jag ett mail som jag fått från en kille i Tyskland, som ville att jag skulle bidra med något sorts DYI i klädväg till en onlinetidskrift. WOW! Men det visade sig vara för sent, för det skulle varit inne idag. Men jag mailade med honom fram och tillbaka och nu får jag vara med i ett annat projekt. Det är helt galet. På något sätt har han hittat min blogg och jag är inte ens speciellt läst!

Share

Inspiration – användbara mönster?

collage

Jag försöker hitta en balans mellan att rita mönster själv och att köpa färdiga och modifera dem efter mina mått och mina behov. Med Projekt M i huvudet och i själen känner jag mig extra inspirerad och lite tryggare i hur jag ska ändra ett mönster för att få det att passa. Oavsett hur projeketet blir i slutänden är jag glad att jag tog på mig det!

Här har jag hittat några modeller från ryska (?) företaget Lekala Sewing Patterns. De erbjuder mängder av mönster och många är hur coola som helst. Man kan beställa efter standardmått (dvs storleken man har) eller så anger man sin längd, bystmått etc och får ett specialritat mönster. Det låter ju hur bra som helst, men… Det är ju faktiskt så att även om du är si och så lång och har ett visst bystmått etc, så kommer mönstret att behöva justeras. Jag har exempelvis ett längre mått från axel till bystpunkt än vad som är ”standard” och behöver så gott som alltid ändra där. Men det är ju också så att varje gång man ger sig på en justering av mönster så lär du dig något, blir bätte och tryggare och får allt bättre passform på dina plagg.

Kanske skulle jag testa att beställa därifrån? Fast inte nu. Jag har just beställt tre böcker (svälj) och har fullt upp med projektet.

Share

Projekt M tar sin början

Tidigare i höstas ringde en vän och frågade om inte jag kunde sy en klänning till henne. Det stora problemet var att tiden var knapp och att hon skulle ha den på en viss tillställning, modell större (nej, inte bröllop). Jag blev grymt stolt och smickrad, men tackade nej. Jag såg inte att jag skulle ha tid och jag har heller inte sytt så mycket åt andra och kände att projektet blev för stort. Men jag berättade också för henne att jag planerade att ge mig ut på okänd mark och börja testa att rita och sy till andra, så kanske en annan gång?

m_pattern
Och nu är det dags. Vännen har en ny anledning att vilja ha en speciell klänning (nej, inte bröllop den här gången heller) och även om tiden är knapp har jag ändå sagt att jag testar. Vi har en backup-klänning, vilket känns skönt. Om jag inte hinner har jag ändå tänkt att jag åtminstone ska få till en toile som fungerar, så att jag har grundarbetet gjort till en annan gång.toileFörra veckan plockade jag fram måttband och tog diverse mått. Jag utgår från mina mönsterkonstruktionspapper, men också från vad jag lär mig av Joi Mahon i kursen på Craftsy (nedan). Efter min Tallinn-resa kunde jag inte komma hem snabbt nog och börja rita.

Första testet är gjort. Jag är inte säker på om jag tagit nog med mått och det ska bli oerhört spännande att testa toilen som jag sydde igårkväll. Blir det till att rita om helt och hållet eller kan jag börja med modellen? Klockan går…

 

Share