Äntligen lite kläder

Idag har jag lekt fotomodell för fullt! Vogue 8288Det här är en klänning som jag nog tror kan bli en trotjänare i garderoben. Grunden är Vogue 8288, som jag testade att sy i somras (obloggad). Jag fick pilla ganska ordentligt innan jag fick till modellen så att jag blev nöjd, ändå var jag inte helt hundra procent nöjd när den var klar. Den funkar, men jag kan bli lite kinkig när jag syr. Det är ju därför jag syr, för att få det perfekt!

Här har jag därför testat att rita om livet efter mitt eget grundmönster. Den sitter som en smäck, men jag tror att jag ska smalna av axlarna och ringa ur ärmhålen lite för att minska bredden lite över bysten. Tycker att den ser lite bred ut i bakstycket och frågan är om inte ärmhålen också känns lite trånga.

Jag gillar enkelheten i den vinröda denimen från Myrins här i stan. Tyget är aningen stretchigt och faller ganska bra. På bilden har jag en svart trikåtopp under och kanske kan man ha en blus med liten krage? Måste testa. Klänningen är också snygg utan något under (haha, det där lät ju lite lustigt, förstås!), med bara armar och kanske något iögonfallande armband? En svart spindelsjal över axlarna blir nog pricken över i.

Share

Ongoing Craftsy

craftsy

Jag skrev ju härom dagen om att jag börjat köra Craftsys lektioner och jag gillar verkligen det. Nu har jag satt upp mig på ett par till – för inte kan jag väl motstå en kurs där man syr ”The Sassy Librarian Blouse”?

Nu har jag också fått mönstret som man ska jobba med i kursen ”Fast-track fitting”. Det är ett sk ”fitting pattern”, alltså ett slags basmönster, som man ritar om för att få en personlig grund. Nu har jag ju faktiskt egna personliga grunder, som jag ritat under mönsterkonstruktionskursen, men jag tror ändå att det här blir en riktigt bra kurs och övning i att modifiera mått och mönster ganska ordentligt mycket innan man ger sig på att sy en toile. Joi Mahon, som är kursledare, berättar att man utan vidare kan utgå från mönster som har helt fel storlek och rita om efter hennes råd och tips och på så sätt skapa fullt fungerande mönster till sig själv. Spännande tycker jag och bara måste testa.

För övrigt virkar jag på mina spindlar och har snart sytt klart en jeansklänning. Är så galet ful i håret just nu att jag håller mig långt borta från kameror, men jag får nog bita ihop inom kort, för jag har lite som måste ”ut”.

Share

Spindlar på axlarna

Jag har verkligen börjat gilla det där med att virka. Det känns som att det är ett snabbare sätt att handarbeta än att sticka, men det beror naturligtvis på vad man gör. Å andra sidan måste jag titta mer när jag virkar än när jag stickar, så jag har svårt att fördjupa mig i fantastiska filmer under arbetets gång, för jag missar för mycket. Ett riktigt I-landsproblem.  :)

spider

Här virkar jag den berömda sk ”spindelsjalen”. Jag såg den först hos Pastill och lade den på minnet. Jag virkar den i ett svart lite ojämt garn med små prickar av andra färger i. Tyvärr minns jag inte nu vad det heter. Jag följer Kungen & Majkis perfekta instruktioner och lär mig samtidigt att läsa diagrammet på Garnstudios hemsida. Det är alltså därifrån mönstret kommer från början, fast där heter modellen Tenerife.

Jag tror att detta bara är den första av flera sjalar jag kommer att göra, men vem vet? Det finns ju så oerhört mycket roligt att göra!!

Share

Vardag

Upp och hoppa, tidigt. Killarna ska upp och iväg till skolan. Själv jobbar jag kväll, men får ändå gå upp tidigt, eftersom mannen behöver hämta och därför åker extra tidigt till jobbet.
Ungarna stönar och motarbetar, men så är man i bilen och far iväg. Lämningarna går fort och plötsligt står jag där med flera timmar för mig själv.
Jag har tagit på mig löparkläderna och ger mig själv en långtur på en dryg timme i höstens höga luft. Det är lugnt och stilla i spåren, jag lyssnar till Stil i P1 och får kondition, starka ben och allmänbildning på samma gång.

Ibland tänker jag att jag borde sy istället och så kommer det säkert att bli, då och då. Kanske när regnet forsar ner eller det är snöglopp. Men nu är det springandet som får stå i fokus.

Stil i P1 inspirerar och roar, när jag flåsar fram. Jag jobbar på en egen ”kollektion” till hösten och kan plötsligt få en ny idé när jag springer, även om jag inte egentligen tänker så mycket på sömnaden. Jag syr kläder som både kompletterar och bygger upp min höst- och vintergarderob och oavsett vad jag pysslar med finns de kreativa tankarna där någonstans, inte långt borta.

Efter löpturen väntar en kort och snabb dusch och så ska dagens outfit på. Vad är det på schemat idag? Mest möten, men ett pass på Ungdomsavdelningen. Då kan jag köra en lite mer avslappnad stil. Vida baggy jeans och en topp med tryck på och jag är redo att dra till jobbet.

Det är intensivt och fullt upp till klockan nio. Då är det dags att rusa ut och hoppa på en buss. Jag är bra trött när jag kommer hem, tar en macka och försöker varva ner. Inte alltid så lätt när man jobbat kväll, men samtidigt har jag inte ork att ”göra” något. Kanske kollar jag lite på tv eller läser lite, men ganska snabbt kryper jag ner i sängen.

Imorgon är en ny dag. Då ska jag hämta sönerna istället för att lämna och måste därför upp lite extra tidigt. Men sen, när vi väl är hemma och jag har fixat i tvättstugan, plockat upp det värsta i huset och fixat med middag, då har jag äntligen lite sytid! lappade_jeans(Ibland innebär den där sytiden att man måste göra ”måsten”, som exempelvis att lappa fem jeansbyxben.)

Share

Craftsy – back to school

Jag har satt mig i skolbänken igen. Den digitala skolbänken. Jag har nämligen upptäckt Craftsy och tänkte att jag skulle prova på den sortens kurs. Det är ett antal inspelade lektioner och möjlighet att chatta med kursledaren om man behöver hjälp.

 

craftsy

Jag har gått kurs i mönsterkonstruktion, i detaljsömnad och i hela syprocessen, att skapa plagg från ritad modell och hela vägen. Men jag kämpar ständigt med passformen och känner att jag behöver mer hjälp där. Jag hittade Fast fitting-kursen och tänkte testa den. Den utgår från att man ritar om kommersiella mönster direkt och inte efter att ha sytt en toile. Det tycker jag låter intressant, för att sy toile är visserligen spännande och nyttigt, men ack så svårt det är att göra justeringar på sin egen kropp! Så nu ser jag fram emot att ta del av kursen och kommer att meddela hur det går och vad jag tycker.

Nu är jag dessutom förkyld och helt orkeslös, så då är det helt perfekt att ”gå i skolan”!

Share

Jag syr – alltså är jag?

Jag har alltid varit pysslig, redan som liten. Jag minns teckningar, snickerier, en otroligt rörig stickning när jag måste ha varit sex eller sju. Jag minns allra mest barbiekläder högt och lågt. Jag hade aldrig pengar att köpa dyra barbiekläder för, så jag sydde eget. Idén fick jag nog från mamma, som en natt satt och sydde en underbar brudklänning till käraste barbiedockan och den inspirerade.sewing

I skolan älskade jag syslöjd och det är nog ett av de få ämnen jag någonsin fått femma i. Men varför var det så roligt, redan som barn?

Jag har alltid varit en drömmare. Jag dagdrömde om hästar och långt hår, om att vara någon annan. När jag städade mitt rum tog jag på mig finkjolen med rosett och volang (återigen min mor som varit i farten) och vips var jag Kulla-Gulla.

Att sy kläder var nog ett sätt att underhålla dagdrömmen. Det blev inte alltid så bra, men det fanns en utmaning och en lockelse. Jag glömmer aldrig den illgröna halvrundskurna kjolen som jag sydde i sexan, i en färg som kunde skrämma hästar i sken. Men modellen var perfekt – och en som jag dammat av idag. Jag valde färgen för att den glittrade. Inte i egentlig mening, men tyget hade en glans som lockade mig. Jag använde den aldrig annat än i smyg i mitt rum, när jag dansade till musik bakom fördragna gardiner.

Lite av det där lever nog kvar. När jag i min vardag arbetar på biblioteket, klär jag mig efter vilken avdelning jag ska vara på. Är jag i disken för vuxen skönlitteratur klär jag mig propert, gärna i retrosnitt, med söta skor och rar kofta. På ungdomsavdelningen kan jag hjälpa mina användare i baggy jeans och toppar med tryck. Var plats har sin stil. Rollspel och drömmar även för en vuxen.10607963_1512825925617932_1236882735_n

Jag lyssnade till designern Jenny Hellström härom dagen, i ett avsnitt av Stil i P1 (avsnittet om Karin Larsson, för övrigt). Jenny Hellström sålde ut sitt lager av de egendesignade kläderna och lade ner sin rörelse. Men sedan nystartade hon genom att vilja locka till sömnad, i och med sina böcker. Och hon har verkligen lyckats. Hon är övertygad om att de som syr sina egna kläder blir mer säkra i sin stil och i vad de vill ha på sig. Jag är beredd att hålla med henne. I och för sig har jag inte någon enhetlig stil, men när jag syr försöker jag planera långsiktigt, ha en plan. Den toppen ska inte bara passa till de byxorna, utan också till den och den kjolen. Osv. Då får jag en genomtänkt garderob, som kan kombineras i det oändliga. (Sedan tenderar garderoben att bli rätt oändlig också, på gott och ont.)

Sedan är det hela den där saken med att ha egentid. Som förälder till barn i sex- och åttaårsåldern är det extra viktigt att få ta sig tid till sig och sitt. Nu är mina grabbar rätt självgående och kan roa sig själva i långa stunder. Då sitter jag i syrummet och försöker arbeta efter principen ”En sak i taget”. Där har jag en del att lära…

Men jag syr, alltså är jag? Nej, så är det inte. Det finns ju tusen andra sätt att vara kreativ på också!

Share

Tänk så fel man kan ha

Jaha, så var semestern slut och jag skulle fota och blogga hur mycket som helst. Men vad hände? Jag började jobba och tjohej så var vardagsbestyren tillbaka. I och för sig brukar jag vara rätt bra på att hitta utrymme för att blogga och fixa, men det är ju det där med fotograferandet!! Jag kommer bara inte loss. Mina lediga dagar brukar vara perfekta för sånt, men nu har det inte funkat.

Jag har inte sytt så mycket nytt heller, men en klänning är klar och hjälp, så snygg den blev! Måste bloggas SNART. Här finns en bild från Instagram (jag heter exd6 där), innan den blev färdig. Dessutom har jag två klänningar till från sommaren som behöver dokumenteras.

1171255_541478169307386_836234857_n

Pojkarna och jag på med att ”Fixa rummet”, dvs att fixa till deras sovrum och det tar kraft, energi och inspiration i anspråk. Fast det är verkligen jättekul att använda kreativiteten på ett annat sätt än vad man är van vid. Jag försöker ta massor av foton under arbetets gång, så det lär nog komma något om det här också.

Jag virkar också. Mina pojkar, som i många år har kommit med önskemål av modellen: ”Mamma, kan inte du sy en Spidermandräkt?” har börjat säga ”Mamma, kan inte du virka en zombie till mig?” och liknande. Här nedan ser ni en figur innan den blev färdig:

10549648_789723717739680_1074080578_n

Nej, detta är inte en zombie. Det är något helt annat och förtjänar att få ett eget blogginlägg, tillsammans med några virkade kompisar.

Share

Tea-party?

tea_bra

 

Åh, vad jag tycker att den blir snygg, min te-färgade behå. Fast jag insåg också, när jag kommit exakt så här långt, att färgen på resår och powernet hade blivit för gul och därför har jag inte sytt färdigt ännu. Jag har testfärgat i en annan sorts te och det blir nog bra till slut.

Jag gillar verkligen axelbanden, som jag lekt med på ett för mig nytt sätt.

Nu har jag lite annat att slutföra först, men snart!

Share

Tjohooo – jag är tillbaka!

skjort_rutHär står jag och ser så där lagom knäpp ut i håret… Det blir så när man har semester och har sprungit en sväng och bara inte orkar fixa till det så där noga. För vem bryr sig???

Klänningen är min Vogueklänning som syns bland annat här också. Jag gillar den och börjar bli rätt haj på hur jag bäst syr den. Den här gången sydde jag smock i ryggen och det gör att den sitter lite tajtare, men inte på något sätt obekvämt. Å andra sidan drar det lite extra mellan knapparna på framsidan, fast på en somrig klänning som den här tycker jag inte att det gör så mycket.

Jag är aningen tveksam till färgen på tyget. Jag tycker att det är på gränsen till lite för mesigt och kanske beror det på den vita kragen. Den å andra sidan beror på att jag inte hade en cm över när jag klippt alla andra delar och därför var tvungen att ta en vit krage. Lite ”Ska vi leka sjuksköterska?” kanske?

Tyget kommer från Stoff och stil och är deras seersucker-ruta, som jag har debutsytt i. Gillar!

 

Share