En av många

stripes

Toppar kan man inte ha för många av. I höst har jag sytt åskilliga och den här är en av de snyggaste. Nu är det lite knepigt att se på bilden, men det är en kortärmad topp (modellen Simone, från Jenny Hellströms bok) med en trekvartsärmad topp under, för annars blir det för kallt. Den har hasat upp lite på höften, riktigt så sned är den inte nertill.

Tyget köpte jag för hundra miljoner år sedan på en symässa och har haft en liten stuv kvar, precis lagom för det här projektet. Halsringningen är världens lättaste – jag har bara vikt ner den klippta halsringningen och den här gången vek jag ner den på rätsidan, för att få en lite rufsig look. Jag gillar att randningen skapar en struktur på halskanten.

Favorit!

Share

Så dåligt

Jag har ju sytt! Jag har till och med fotograferat! Men korten är inte bäst i världen och datorn har nästan behövt bokas för att få användas, eftersom barnen vill spela spel eller använda PhotoShop (!). Men ursäkterna är dåliga, jag borde verkligen ha publicerat åtskilliga inlägg. Måste bli bättre. Måste. Så det så.

Lovar!19fca9ced110e10f4b6a365167cc1798

 

Share

Gråååååt!

Jag har fortsatt tusen idéer i huvudet och jag slår mig ner vid symaskinen så fort jag har en lucka. Men det har haft sitt pris. Jag har överansträngt nacken, som sen gav upp efter lite styrketräning. Så hur mycket jag än vill, så blir det ingen sömnad på ett litet tag.

Yoga däremot, det får det bli.

Och så får jag väl städa också.

Suck.

2e28200422355c6cffc17d57bc2ca1f6

Share

Flow

Oj, sånt flyt jag hade i helgen! Livet har ju varit lite stressat det sista och tiden har inte räckt till. Men av någon outgrundlig anledning fick jag flow i helgen och inte mindre än fyra toppar och en kofta växte fram. Och ändå hann jag med en hel del andra saker också, som löpning, yoga, klädparty hos en trevlig granne, pizza, två Harry Potter-filmer och att plocka fram en bortglömd stickning. Sen ritade jag mönster med! En perfekt helg, med andra ord!

topptoppPå klädpartyt (Capri Collections) beställde jag inte mindre än tre par byxor (!) och en mjukiskavaj. Men byxorna måste ju ha snygga toppar till och här har vi helgens alster. De kommer att dokumenteras närmare, men nu hänger de lite fint och väntar på att byxorna ska komma. Jag gillar att liksom ha en ny garderob som bara väntar! Här hänger alltså en prickig kortärmad Simone-topp, en kortärmad pingvin-aktig topp i blått mönster som ser stickat ut, ett linne (baserat på Simone) som har fått ett tryck på ryggen (se nedan), en randig pingvintopp med lång ärm, och en grå/svart-randing wrap-kofta.

Linnet hade jag tänkt att ha och träna yoga i. Jag går en återhämtningsyoga-kurs just nu och kände direkt att jag ville ha ett träningslinne med något ”organiskt” tryck på ryggen. schablon

Här har jag fört över mönstret på pappret (som ni minns, omslagspapper till kopieringspapper), skurit ur med kniv och sen pressat på det på tyget. Sen stöpplar jag med färgen, väntar tills det torkat och stryker sen i fem minuter på avigsidan. Då ser det ut så här:

tryckJag är jättenöjd! Det är så himla lätt och blir kanonbra, om jag får säga det själv. :)

Share

DIY – tygtryck med omslagspapper

Oj, vilken rolig grej jag har upptäckt! Har ju alltid gillat tygtryck och drömmer om att screentrycka en dag. Där är jag inte ännu, men jag har lekt lite med självhäftande bokplast och annat för att få till lite kul tryck. Men nu har jag hittat något ännu lättare och VARSÅGODA! Här kommer en DIY!

treeprint1Börja med att rita upp ett mönster som du kommer att vilja trycka. När du sen är nöjd kalkerar du av det på smörpapper eller mönsterpapper.

Sen ska du rita föra över din ritning på underlaget som ska bli schablonen. Och det är här det fräcka ligger. Det är nämligen så att du ska använda dig av sånt papper som man har runt kopieringspappersbuntar! Det pappret är lite vaxat på utsidan och går därför att stryka fast på tyget. Smart, va?!

Gör nu så här. Lägg ut omslagspappret så slätt det går, med den mönstrade sidan ner. Lägg ditt kalkerpapper med den ritade sidan ner och sätt igång att rita samma mönster, denna gång på andra sidan. Fattar ni? Då släpper blyertsfärgen från den första sidan över till omslagspapprets insida och du får över ditt mönster dit. Det syns lite svagt på mitt foto ovan.

Sen ska du ta fram en vass kniv och med tungan i rätt mun börja skära ut ditt mönster, så att du får en schablon.

treeprint3 treeprint2

Här har ni två olika exempel. I nedre exemplet ser ni hur pappret ser ut som jag har använt. Jag har alltså fört över min ritning till omslagspapprets vita insida.

Nu ska vi pressa fast pappret på tyget.

treeprint5

Man får vara lite försiktig så att man inte knölar till pappret när man stryker, men sen sitter pappret stadigt och bra. Fram med färg nu bara och börja stöppla!

treeprint6

Här har jag använt ett bomullstyg i ljuvlig syrénlila. Jag har köpt textilfärg och stöppelgrej på Panduro. Färgen täcker också mörka tyget vilket kan vara bra, även om färgen här inte är så stark.

När färgen sen har torkat är det bara att riva bort pappret och slänga det. Nu måste du stryka på avigsidan av tyget i fem minuter, utan ånga. Då fäster trycket ordentligt.

Sen kan det bli så här bra! Kuddarna matchar de övriga vi har i soffan (som jag faktiskt köpt, harkel harkel) och vi myser lite extra nu.

Sen är det alltid roligt när man får lite hjälp att visa upp sina alster framför kameran. Tack G!pillow1 pillow2 pillow3

 

Share

Nytt försök med Jamie jeans

jamie

För en tid sedan sydde jag ett par Jamie-jeans, som inte blev så bra. De blev för säckiga lite här och där, så nu ritade jag en storlek mindre. Sen sydde jag jeansen i ett stretchigt jeanstyg med lite polyester, som jag köpte över nätet och sen inte blev så förtjust i. Perfekt att göra ett nytt försök med, tänkte jag och satte saxen i tyget.

Faktum är att jag är jättenöjd! Midjelinningen skulle jag gjort bredare, men bortsett det funkar byxorna bra. De är otroligt tajta, men tyget är så pass stretchigt att de är rätt sköna ändå. Frågan är bara hur jag ska göra om jag ska sy i något mindre stretchigt tyg, men det får jag ta då. Hur som helst har jag fått till ett ganska bra par jeans! Modellen är lite kul, i och med att framdelen är delad i två. Det är både en rolig detalj, men också bra om man behöver modifiera passformen. För att skoja till det lite extra har jag sytt dekorsömmarna med guldtråd.

Share

Jag stjäl från mina barn!

”Åh, snyggt tyg! Det skulle W passa jättebra i!” tänkte jag hos Yvonne i Tygaffären för ungefär sju miljoner år sedan. Sen har tyget blivit en kjol till mig, en mössa och nu, den sista biten, en topp. Men jag fick till en barnmössa också, men annars har jag lagt beslag på tyget enbart till mig själv.

tooltop

Det är ett mörkt blått tyg med små verktyg tryckta på, i svart och ljusgrått. Jag vet inte vad som gjorde att jag föll så själv, men så blev det alltså. Faktum är att jag får oerhört många positiva kommentarer när jag har toppen på mig! Och jag gillar den jättemycket! Modellen är så bra också. Den är från Jenny Hellströms första bok, jag tror att modellen heter Simone.

För att göra den så enkel att sy som möjligt gjorde jag ingen direkt halslinning, utan jag vek helt sonika in ca 15 mm av tyget i halsen och i ärmsluten och sydde fast med våffelsöm. Det blev jättebra!

Share

Hej hej!

Jag har fotograferat en hel hög med kläder, men nu gäller det att få till bildredigeringen och det har jag jag inte lyckats med hittills. Men snart!

I väntan på det kan jag meddela att jag plockar fram det tunna bomullsgarnet och de tunna stickorna igen. I våras stickade jag en del kläder till min systerdotters Barbiedockor, men även om kläderna blev fina, så tyckte jag att de ofta blev lite stora. Det störde mig naturligtvis lite.Men så härom dagen, när jag åkte till Stoff och stil för att köpa mer mönsterpapper slet jag åt mig ett par garnnystan (bomull 8/4) och ett paket strumpstickor, för plötsligt kunde jag inte hitta mina som jag tidigare använt.

Så satt jag vid tvn med pojkarna och såg på ”Harry Potter och de vises sten” och satte igång att sticka en topp till min egen Barbie (som ju förlorade alla kläder när systerdottern fyllde år) och tyckte att stickorna kändes mer än lovligt tunna. Och DÄR trillade poletten ner. Förklaringen till de lite för stora kläderna berodde på något så enkelt som att jag använt för stora stickor. Istället för 2:or hade jag haft 2,5:or. Jag hade mätt dem med mitt skjutmått, men det är ungefär 100 år gammalt och en halv mm hit eller dit är lite svårt att läsa av. hejhej

Så nu, när jag ser på tv, stickar jag för fullt igen! Och passformen blir bättre, om än inte så perfekt som jag innerst inne önskar, men vadå? Det är ju till Barbie, det får duga!

 

Här står hon nu, med ett par jeans med gubbveck (från boken Sy kläder till Barbie) och en topp, stickad i ett tunt bomullsgarn som jag hittade på loppis. Mönstret kommer från stickatillbarbie.se och har nummer 888. Hennes topp blev otroligt mycket snyggare än min, men jag får jobba lite mer på att få till det lite extra bra. Hur som helst är jag rätt nöjd ändå.

Baskern har jag virkat ihop på känn.

Share

Gyllene jeans

I våras testade jag att shoppa tyg på Tyg.se och jag var jättenöjd, utom när det kom till jeanstyget. Jag chansade där, för tyget innehöll en viss del polyester och det är inte min grej. När tyget väl kom tyckte jag att färgen var lite trist (gråblå), kvaliteten lite sladdrig och kanske väl stretchig och inte hände det så mycket när jag tog fram sandpappret heller. Nåväl, man kan ju alltid testsy något då, tänkte jag och plockade fram mönstret till Named Clothing Jamie Jeans,som jag har sytt en gång innan - dock inte så framgångsrikt.

Jag ritade en storlek mindre över knäna, men samma storlek under. Där var det tajt nog ändå. Sen satte jag igång igen och OJ vad det är roligt att sy jeans! Fast jag hade lite problem med min dekor-jeans-tråd, som hur jag än bar mig åt inte blev bra. Till slut tänkte jag att byxorna ändå lär bli skitfula, så jag kan lika gärna ha skitful tråd till dem. Så jag trädde maskinen med guldtråd!

jeans_gold

Det syns inte jättebra på bilden, men kanske kan man ana att det glittrar lite under fickan?

Igår var byxorna så pass klara att jag kunde prova dem och jag kan definitivt säga att de passar bättre! De har blivit otroligt mycket tajtare och faktiskt inte så fula som jag trodde. Jag hoppas hinna klart i helgen, så får vi se hur de blir i linningen, som jag inte breddat som jag brukar.

Share

Tillbaka till sybordet

Tjoho! Jag syr igen!

Den senaste veckans regnväder (och trötta kropp efter ett löp-lopp i söndags) har gjort att jag med relativt gott samvete har kunnat vistas inomhus. Kanske borde jag städa och fixa, men jag har gett mig tid och ro att sy istället. I fredags var jag ledig och det blev faktiskt sommarens underbaraste dag! Med ungarna på skolan sydde jag äntligen en topp från Jenny Hellströms första bok, som jag ritade mönster till i början av sommaren. Bilden är inte fantastisk, men jag är grymt nöjd med toppen!

topp

Tyget beställde jag tidigare i somras från Tyg.se och jag är riktigt nöjd med både tyget och plagget.

Jag föll förresten för frestelsen och beställd en hel hög mönster från Fagert.se och de kom också i fredags, när jag var ledig. Tidigare i veckan passade jag därför på att rita ut mönsterdelarna till den här skjortan, som jag tror kan bli en stöttepelare sommartid. Inom kort ska den testsys!

fagertMen innan jag hugger in på den ville jag passa på att sy mer trikå, så de sista dagarna har jag knåpat ihop varsin tröja till mina pojkar (bilder kommer) och en topp till mig, samma modell som ovan. Jag ska fotografera lite bättre, men precis som vanligt är jag i desperat behov av en hårklippning. Den är inbokad, tack och lov.

Nu väntar ett jeansprojekt!

Share