Solnedgången

Trädgårdstankar

Det är den tiden nu. Den, när det växer så att det knakar ute. Den här veckan har vi haft regn i ett par dagar och sen när det håller upp och solen tittar fram nästan rusar växterna upp ur jorden. I skogen är vitsipporna ljuvliga, i rabatterna står lungörten i full blom. Mina vita plantor, som jag köpte förra året och satte nere i mitt “nya” hörn längst ner i trädgården har övervintrat fint och glädjer mig. Buskrosen “Martin Frobisher” har också klarat den kalla vintern och har fått sig en liten beskärning nu, för att sedan får växa ganska fritt.

Jag har beställt en del nya plantor redan, som ska ner på olika ställen. Dels får mina dalia-knölar sällskap av en ny sort, som är mörkbladig och starkt röd. Tror att det kan bli oerhört häftigt! Dock ser jag inga tecken på liv hos de nya knölarna, medan mina “gamla” redan växer så man nästan hör det.

I nedre delen av trädgåren ska jag plantera spetsmössa och funkia, som kom härom dagen. Där växer också vårkrage (blommar tidigt), plus praktlysing, som jag försöker utrota. Vipprams har jag också och jag tror att jag på sikt kommer att ha en riktigt trevlig rabatt som kan sköta sig självt.

Jag har också köpt min första klematis! Den ska få växa i vårt gamla fläderträd, så jag får ha tålamod ett par år, innan jag kan räkna med att den visar sig från sin vackraste sida. Sorten jag köpt (som jag inte heller kan komma ihåg vad den heter, haha!) ska gilla att klättra i träd, så det kan bli väldigt bra!

På framsidan har jag planterat en murgröna och en prickar på snöre i betongkrukor, så entrén ser rätt trevlig ut. Sen ska projekt “framsides-altan” snart dra igång också, så att allt kan få falla på plats.

Vintern har dock kanske tagit död på mina bambuplantor. Jag tappade huvudet lite härom dagen och klippte helt sonika ner hela “Jumbo”-plantan i sin kruka, men “Simba”-plantorna har jag låtit vara. Jag funderar lite på om jag ska ge dem chansen att komma igen genom att plantera dem i marken istället. Frågan är bara var…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.