Okategoriserade

Ännu ett projekt

De som känner mig vet att om det finns något att prova på, då gör jag det. Inte bungyjump och sånt, men projekt av mer pysslig karaktär kan jag inte hålla fingrarna ifrån.

Som en gammal van stickare och dotter till en fd batikfärgande mor var det ju bara en tidsfråga tills jag gav mig på projektet: “Färga garn”. Och nu har jag klampat rakt ner i färgträsket och det lär dröja innan jag tar mig upp igen.

Tanken med att färga började när jag fick en jättefin virkad sjal av min svärmor. Den är grymt skön att ha över axlarna, men lite mesbeige och passar mig inte i färgen. När jag förra hösten träffade Olivia, som jobbar för Färgkraft, då föddes idén att jag skulle ta och färga den där sjalen. Och nu i veckan var det dags att ta itu med projektet!

Sagt och gjort. Jag beställde ett sk Startpaket från Färgkraft, som innehåller tre små söta burkar med färgpigment, som bara ska blandas med vatten och ättika. Ättikan öppnar ullfibrerna, som gör att garnet tar åt sig färgen.

Kort och gott gör man så här:

 • Blötlägg ullgarnet (just den här färgen gäller bara för animaliska garner) med vatten och ättika.
 • Blanda till färgerna. Ta lite pulver, rör ut i ättika och tillsätt kokande vatten.
 • Sedan har jag lagt härvor på en plåt och penslat på färg med en ganska grov pensel. Gummihandskar är ett måste. Man kramar gärna in färgen också, så att den når in i garnets alla trådar.
 • När man är nöjd lägger man härvan i en ugnsfast form och kör in den i mikron. Jag har kört i 3 minuter, tagit ut, kollat och så in igen. Totalt mellan 9-12 minuter. Man vet att det är klart när överskottsvattnet är klart och utan färg.
 • Då har jag lagt upp härvorna på den nu rengjorda plåten för att kallna lite, innan jag sköljer ur dem (det kan komma lite överskottsfärg) och sedan centrifugerar dem i tvättpåse i tvättmaskinen. Sedan är det dags att torka och därefter – njuta av det underbara resultatet!

Sjalen har jag inte gett mig på ännu, men några vackra garnhärvor har det blivit. Nu måste jag bara sticka klart min kofta (Sara Fox-modellen från Färgkraft), så att jag kan sätta igång och sticka i mina egna garner!

2 kommentarer

 • Olivia

  Åh, vad kul att du är biten!! Visst är det kul att färga! Det är en oändlig värld av möjligheter som öppnar sig med bara lite färgpulver… Finns massvis med roligheter man kan hitta på! Vad snygga dina härvor blir, antar att du måste bygga upp lagret med ofärgat garn nu för att ha fler saker att färga! 🙂

  ha det bra! kram Olivia

 • Camilla

  Vilka underbara färger det blev, köpte på mig lite ullgarn innan Normi stängde jag kanske skulle prova? Bara svårt att få tiden att räcka till allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.